Kijk in de kast van schrijver en performer Elfie Tromp

Foto Daan Brand

Als schrijver en performer Elfie Tromp (31) zich niet lekker voelt, gaat ze weleens voor haar schoenenkast zitten. En ja, dat helpt.

Op de planken staat een eclectische verzameling: afgesleten nep-Gucci-loafers, stoere laarzen uit haar gothic-periode („350 gulden! Ik betaalde het in termijnen terug aan mijn zus”), „showschoenen” van Veronique Branquinho met veren, wufte satijnen muiltjes met bont die van haar grootmoeder zijn geweest, agressieve Saint Laurent-pumps met hakken van 15 centimeter („je kunt er alleen mee zitten”) die ze kocht toen vorig jaar haar relatie eindigde. Naast de open kast is er nog een kleine, gesloten kast waar ze haar „functionele” schoenen bewaart: sandalen, snowboots, sportschoenen. Omdat aan elk paar „een stukje geschiedenis” zit, vindt ze het lastig om schoenen weg te doen, zelfs als ze tot de draad versleten zijn, zoals de pumps uit de collectie die Jan Taminiau elf jaar geleden bij schoenwinkelketen Sacha had. Niettemin heeft ze zich de regel opgelegd dat er alleen een paar bij mag, als er ook een paar weggaat. „Het mag niet meer worden dan het nu is.”