Ziekenhuis weigert patiënten want er is geen personeel

Tekort verpleegkundigen Ziekenhuizen laten vaak patiënten niet toe omdat er te weinig verpleegkundigen zijn. De werkdruk is groot en ze moeten alles administreren.

Ziekenhuizen houden regelmatig bedden ‘dicht’ omdat er een „chronisch tekort” is aan verpleegkundigen. Foto ANP/Lex van Lieshout
Ziekenhuizen houden regelmatig bedden ‘dicht’ omdat er een „chronisch tekort” is aan verpleegkundigen. Foto ANP/Lex van Lieshout

Ziekenhuizen moeten regelmatig patiënten weigeren omdat er te weinig verpleegkundigen zijn. Ze kunnen wegens het personeelstekort niet de zorg leveren die patiënten nodig hebben.

Uit een rondgang van NRC blijkt dat de tekorten vooral in de Randstad gevoeld worden maar ook in bijvoorbeeld Groningen, Eindhoven en Hoorn. Gisteren kondigde beroepsvereniging V&VN (85.000 verpleegkundigen en verzorgenden) aan dat verpleegkundigen in alle sectoren op 20 november actie gaan voeren wegens de hoge werkdruk.

Een grote meerderheid van de verpleegkundigen heeft het te druk. Bedden worden gesloten, bijscholing gebeurt in de eigen tijd.

Op de oncologie-afdeling van het OLVG in Amsterdam zijn momenteel twee van de 22 bedden dicht, in de zomer waren dat er vijf. „Soms hebben diverse afdelingen tegelijk te weinig personeel en dan kan er een aantal uur helemaal niemand worden opgenomen”, zegt teamleider Dorien de Jong in het OLVG-Oost. In het Antonie van Leeuwenhoek moeten regelmatig bedden dicht, op de kinderafdeling van het Erasmus MC in Rotterdam zijn voortdurend bedden dicht omdat er een ‘chronisch tekort’ is aan gespecialiseerde verpleegkundigen. Zieke kinderen worden volgens een kinderarts vaak naar andere ziekenhuizen vervoerd, soms te vroeg naar huis gestuurd en zelfs naar het buitenland. In het UMC Groningen kunnen operaties regelmatig niet worden uitgevoerd omdat er te weinig personeel is om de Intensive Care (waar opname na de operatie volgt) te bemannen.

Doordat er te weinig verpleegkundigen zijn – er zijn duizenden onvervulde vacatures – moeten de anderen harder werken. Ze zijn echter dagelijks veel tijd kwijt aan de administratie van al hun handelingen.

Onlangs bleek uit een peiling onder de leden van de V&VN dat 85 procent van de verpleegkundigen (in ziekenhuizen en de wijkverpleging) lijdt onder de werkdruk. 62 procent draait extra diensten, vaak met een te klein team.

De oorzaken voor het tekort zijn talrijk. Er zijn steeds meer subspecialisaties (zoals IC-, oncologie- of kinder-verpleegkundige), waardoor een afdeling niet kan functioneren als die specifiek opgeleide verpleegkundigen er niet zijn.