Wonen in een winkelpand met een boomhut

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur.

Kunst „We vinden het écht heel mooi”, vertelt grafisch ontwerper Danielle Mercx-Schaffelaars (44). Ze heeft het over de knutselwerkjes van dochters Dot (10, aan tafel) en Lulu (8). „Vrije School-kunst”, zoals het bijenwaskunstwerk op de salontafel. Illustrator en boomhuttenontwerper Nop Mercx (46) moedigt de creativiteit graag aan. „Er hangt een papier van twee bij drie naast de eettafel. Daar tekenen we een boomhutdorp op.”

Podium „Toen onze dochters klein waren, zat er een hekje voor,” vertelt Danielle. „Zo werd de verhoging een gigantische box.” Nop: „Konden we daar met een gerust hart de kinderen dumpen en werken of koken.” Nu doet de verhoging dienst als podium voor toneel- en vioolvoorstellingen van hun dochters.

Oud Nieuw koopt het gezin nooit wat. Op tafel staat een „analoge iPhonespeaker” gemaakt door Nop van een trompet en een oude koffiemolen. De witte kop aan de muur is een afgietsel van Nops hoofd, gemaakt door een bevriend kunstenaar. „Er staat dankzij hem een pop met mijn hoofd en lichaam in het openluchtmuseum.” Daar zit ‘Nop’ verveeld in de wachtkamer.

Manager Aan de straatkant, in de voormalige winkel in het centrum van Tilburg, bevindt zich Danielles kantoor. In de etalage liggen „verzamelde rariteiten” en knutselwerken van de kinderen. „Tsjah, misschien zou het slimmer zijn als daar mijn eigen werk ligt.” In de tuin staat een „nogal kneuterige” boomhut gemaakt door Nop. „De boomhutten die ik professioneel maak, zien er beter uit.” Danielle: „We hebben eigenlijk een manager nodig.”

Van Ikea? „Een rode afwaskwast.”

Meenemen bij brand? „Familiejuwelen en de fotoboeken.”