Wilders en Dewinter tekenen beroep aan tegen politieverordening

Dat maakten ze vrijdagmiddag bekend op een gezamenlijke persconferentie in het Belgische federaal parlement.

Dewinter zal vanmiddag alsnog richting Molenbeek gaan om te kijken of het verbod wordt gehandhaafd, maar Wilders kan dat “om veiligheidsredenen” niet doen.
Dewinter zal vanmiddag alsnog richting Molenbeek gaan om te kijken of het verbod wordt gehandhaafd, maar Wilders kan dat “om veiligheidsredenen” niet doen. Foto Yves Herman/Reuters

PVV’er Geert Wilders en Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter tekenen beroep aan tegen de politieverordening van de stad Brussel en de gemeente Molenbeek die donderdag werd uitgevaardigd. Ze stappen met een Belgische advocaat naar de Belgische Raad van State. Met de verordening, door Dewinter een “fatwa” genoemd, werd het de twee verboden om Molenbeek te betreden of samen te komen in de Brusselse binnenstad. De gemeenten vreesden voor de openbare veiligheid als Wilders zou langskomen.

Het tweetal wilde in Brussel een bezoek brengen aan de Grote Moskee en Dewinter wilde Wilders een rondleiding geven door Molenbeek. “Noem het een islamsafari”, zei Dewinter eind september. “Een wandeling langs de plaatsen in Brussel die het ergst getroffen zijn door de islamisering.”

Dewinter probeerde vrijdagmiddag alsnog Molenbeek binnen te komen, maar werd geweigerd door de politie. Hij noemde hierop Molenbeek officieel een no go-zone. Wilders kon dat “om veiligheidsredenen” niet ook een poging wagen de gemeente te betreden. Hij keert na de persconferentie terug naar Nederland. Dat besloot hij donderdag al na de verordeningen.

Massademonstraties

Wilders verklaarde tijdens de persconferentie in het Brusselse federaal parlement dat de twee in het “Raqqa van België maar dan niet bevrijd” niet wilden “provoceren of demonstreren”, maar een “statement” wilden maken. Hij noemde het “totaal onacceptabel” en “de druppel” dat ze daarvoor worden bedreigd met arrestatie als ze hun bezoek aan wat hij vorig jaar “de Gazastrook van West-Europa” noemde voortzetten.

Wilders verklaarde grootschalig maatschappelijk verzet tegen de islam te willen gaan organiseren. “Niet met geweld maar met massademonstraties.” Concreet werd hij daarbij niet. Wilders gaf aan Dewinter binnenkort de “islamitische wijken in Nederland” te willen tonen.

Dewinter verklaarde bij de drukbezochte persconferentie dat hij had “gehoopt dat beide burgemeesters even kordaat zouden zijn geweest in het bestrijden van het echte probleem: jihadisme en islam-fundamentalisme” als ze waren met het uitvaardigen van het verbod op een bezoek aan wat hij een “islamitische no-gozone” noemde.

Niet welkom

Brussels burgemeester Philippe Close stak donderdag een stokje voor het bezoek nadat zijn collega Françoise Schepmans dat eerder al deed voor het bezoek aan Molenbeek. “We willen niet dat mijnheer Wilders zijn racistische haatboodschap verspreidt op Brussels grondgebied”, liet het kabinet van Close donderdag weten.

Schepmans zei eerder al te vrezen voor de openbare orde wanneer de twee politici een bezoek zouden brengen aan de gemeenten. Ze liet vorige week al weten dat de twee en hun gevolg “niet welkom” waren. Het gebruik van het woord “safari” stootte de gemeente tegen de borst. Volgens de woordvoerder werd met het bezoek “geprovoceerd” en was een verbod noodzakelijk om de openbare orde te bewaken.