Reportage

Weggezakt in moeras van voetbaldwergen

Europa League Vitesse deelt tegen Zulte Waregem (0-2) pijnlijk mee in de malaise waarin het Nederlandse voetbal momenteel zit.

Bryan Linssen van Vitesse reageert zijn frustraties af op Sandy Walsh.
Bryan Linssen van Vitesse reageert zijn frustraties af op Sandy Walsh. Foto Toussaint Kluiters/Reuters

Ontluisterend. Schrijnend zelfs. Middenvelder Thomas Bruns was vol ongeloof en had er minder nette woorden voor over na afloop van het echec in de Europa League tegen Zulte Waregem (0-2). Vitesse zwichtte onder de druk van Nederland-voetballand. De Arnhemse voetbalploeg kon het laatste restje hoop op Europees herstel niet waarmaken.

De situatie begint voor Nederland pijnlijke vormen aan te nemen. Het clubvoetbal is afgezakt naar de virtuele twaalfde plek op de UEFA-ranking. Dat betekent dat de landskampioen van dit seizoen én van 2019 voorrondes moet spelen voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Bekerwinnaar Vitesse kon donderdagavond niet voorkomen dat de Nederlandse bekerwinnaars van de komende twee jaar waarschijnlijk ook niet meer verzekerd zijn van een plek in de groepsfase van de Europa League.

Landen als Liechtenstein, Macedonië en Litouwen pakten dit seizoen al meer punten dan Nederland, dat nu zelf wegzakt in het moeras van de voetbaldwergen. Door de overwinning van Austria Wien donderdag bij Rijeka (1-4) is Nederland op de algemene ranking ingehaald door Oostenrijk. De goede resultaten van Ajax vorig seizoen gaven hoop voor herstel, maar de wanprestaties van deze jaargang overtreffen alles.

‘Circus eredivisie’

Vitesse deelde tegen Zulte Waregem in de malaise. Na drie minuten werd weer duidelijk waarom ‘circus eredivisie’ de laatste tijd veelvuldig gebruikt wordt als bijnaam van de vaderlandse voetbalcompetitie. De Belgen kwamen uit een hoekschop op voorsprong via Marvin Baudry. Hopeloos slecht verdedigen en gegrabbel leidden het doelpunt in. „Ongelofelijk, we waren nog zo gewaarschuwd voor hun spelhervattingen en na de eerste hoekschop ligt de bal er meteen in”, baalde doelman Remko Pasveer.

Het was symbolisch voor de onmacht. De Arnhemse formatie speelde na de tweede gele kaart van Kingsley Madu zelfs een halfuur met een man meer, maar echt dreigend werd Vitesse pas na de rode kaart van linksachter Alexander Büttner. Zulte – een club met een begroting van slechts zestien miljoen euro – hield stand tegen Vitesse, dat het doet met bijna het dubbele aan budget. Oud-Vitessenaar Onur Kaya knalde van afstand (0-2) alle hoop op punten voor Nederland aan flarden.

Het enige lichtpuntje op de donkere Europa League-avond in Arnhem kwam uit het zuiden van Engeland. Het land waar de punten voor de UEFA-ranking jaarlijks met containerschepen moet worden binnengehaald. Het achttien-jarige toptalent Mason Mount van Vitesse hield zich knap staande.

De Chelsea-huurling kwam naar Nederland omdat het in zijn ogen een ideale plek is om ervaring op te doen. Zeker omdat Vitesse Europees speelt. „De druk op ons is groot”, stelde Mount. „Heel Nederland kijkt naar ons en verwacht dat we presteren. Natuurlijk proberen wij te laten zien wat we kunnen, maar het is moeilijk omdat wij de enige club zijn die Nederland nog vertegenwoordigt in de Europa League. We waren niet goed genoeg en maakten kennis met de wetten in het Europese voetbal. En die zijn hard.”

Zulte Waregem klimt door de overwinning in Arnhem over Vitesse heen naar de derde plek in de groep. Voor de ploeg van trainer Henk Fraser wachten nog de duels met Lazio Roma (uit) en OGC Nice (thuis). Niet bepaald hoopgevend voor positieve resultaten. Vitesse gaat op deze manier, net als Feyenoord in de Champions League, kansloos naar de Europese uitgang.

Cynisme in Arnhem

De stemming bij de ruim zeventieduizend toeschouwers in de Gelredome sloeg gedurende de wedstrijd ook om. Van optimistisch, naar kritisch, naar cynisch. De Oekraïense scheidsrechter Yevhen Aranovskiy was na enkele discutabele beslissingen de gebeten hond. De fanatieke aanhang ‘hielp’ de arbitrage in de slotfase zelfs door bij iedere voorzet massaal met vlaggen van de sfeeractie te zwaaien voor buitenspel. Als Aranovskiy daadwerkelijk floot, werd zijn beslissing met een staande ovatie ontvangen.

Maar Vitesse weet dat het naar zichzelf moet kijken. Nederland-voetballand moet naar zichzelf kijken. De Belgen, die dit seizoen nog slechter presteren, zijn Nederland allang voorbij. De Zulte-fans zwaaiden en zongen luidkeels: Houdoe en bedankt.