Terreurverdachte België opgepakt in Marokko

De Belgische politie was met man en macht naar hem op zoek. Hij wist afgelopen zomer te ontkomen na een anti-terreuractie in Anderlecht.

Militairen bewaken metrostation Maalbeek in Brussel, in maart 2017.
Militairen bewaken metrostation Maalbeek in Brussel, in maart 2017. Foto Jonas Roosens/ANP

Een van de meest gezochte terreurverdachten van België is gearresteerd in Marokko. Dat meldt VRT NWS. Het gaat om een 46-jarige man die wist te ontkomen nadat de politie afgelopen zomer verschillende panden in Anderlecht was binnengevallen. Hij wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.

Bij de actie in Anderlecht, begin juli, werden twee broers aangehouden; de derde wist weg te komen. De politie was sindsdien met man en macht naar hem op zoek, schrijft de VRT. Gevreesd werd dat hij zich in het nauw gedreven voelde. Daardoor was het volgens de politie onvoorspelbaar wat zijn volgende stap zou zijn.

De verdachte is aangehouden door de Marokkaanse autoriteiten. Volgens de krant De Morgen gebeurde dit al begin oktober. Waarschijnlijk zal België aan Marokko vragen om zijn uitlevering. Of Marokko op dat verzoek zal ingaan is nog niet duidelijk.

Garagebox

De politie stuitte bij de invallen in Anderlecht op een grote hoeveelheid wapens en politie-uniformen in een garagebox. Het ging volgens de VRT onder meer om verschillende kalasjnikovs, vier ontstekingsmechanismen, drie handvuurwapens, twee kogelwerende vesten en een blauw zwaailicht. De broers zouden plannen hebben gehad om een aanslag te plegen.

De in Marokko aangehouden verdachte heeft een uitgebreid strafblad. Zo werd hij veroordeeld voor gewapende overvallen. Volgens de VRT wist hij ook meerdere keren te ontsnappen uit de gevangenis. Zo wisselde hij in december 2002 in de gevangenis van Vorst van kleren met een van zijn broers en kon hij zo naar buiten wandelen.

Een ander familielid werd eerder veroordeeld voor terrorisme. Hij was lid van de Brusselse motorclub Kamikaze Riders, een organisatie met rechtstreekse banden met het opgedoekte Sharia4Belgium.