Vollere vliegtuigen stuwen winst van Air France-KLM

Kwartaalcijfers Door onder meer lage brandstofprijzen zijn de winst en omzet gestegen. KLM presteert nog steeds beter dan Air France.

Cabinepersoneel van Joon, de hippe en goedkope dochter van Air France, draagt gympen.
Cabinepersoneel van Joon, de hippe en goedkope dochter van Air France, draagt gympen. Foto Reuters

De Franse-Nederlandse luchtvaartgroep Air France-KLM heeft door hoge ticketprijzen en een stijgende vraag naar vliegreizen meer winst gemaakt in het afgelopen kwartaal. Ook de omzet steeg de laatste drie maanden, maakte het bedrijf vrijdag bekend.

De goede resultaten werden onder meer gestuwd door lagere brandstofprijzen en goede resultaten in Azië en Latijns-Amerika. De nettowinst komt het afgelopen kwartaal uit op ruim 522 miljoen euro, een stijging van 1,5 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Air France-KLM vervoerde 27,9 miljoen passagiers, wat een stijging van ruim 5 procent inhoudt.

De omzet steeg met 5 procent naar 7,2 miljard. Air France-KLM slaagde er ook in zijn vliegtuigen beter te vullen. De gemiddelde bezettingsgraad steeg met 1,7 procent naar 89,2 procent. De luchtvaartcombinatie zet daarmee de goede resultaten van het tweede kwartaal door. Toen stegen winst en omzet ook.

Air France-KLM verwacht dat de positieve resultaten ook in het vierde kwartaal aanhouden. De boekingen blijven stijgen in oktober, november en december. De brandstofrekening blijft deze drie maanden hetzelfde vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

KLM presteert nog steeds beter dan Air France. De Nederlandse tak droeg 540 miljoen euro bij aan de operationele winst in het derde kwartaal, Air France 484 miljoen. De brutowinstmarge van KLM was 18,5 procent, die van Air France 11 procent. KLM zit daarmee dichter bij de Europese concurrenten: Lufthansa haalde 18,1 procent, British Airways 21,5 procent.

In januari introduceert Air France-KLM een nieuw boekingsplatform. Een ticket boeken via een website die alle ticketprijzen vergelijkt wordt duurder: vanaf 1 april 2018 komt daar een toeslag van 11 euro per ticket bovenop. Lufthansa en British Airways voerden al eerder zo’n distributietoeslag in.

Ondanks de sterke kwartaalcijfers was Air France-KLM vrijdagochtend de grootste daler bij de middelgrote bedrijven op de Amsterdamse beurs, met een verlies van ruim 2 procent.