Syrische regering: IS uit Deir ez-Zor verdreven

Na de val van Raqqa heeft IS in Syrië nog slechts enkele stukjes land in handen.

Russische regeringstroepen in Mayadin, een plaats in het gouvernement Deir ez-Zor (niet de stad Deir ez-Zor die nu gevallen is).
Russische regeringstroepen in Mayadin, een plaats in het gouvernement Deir ez-Zor (niet de stad Deir ez-Zor die nu gevallen is). Foto AP

De Syrische regering heeft Islamitische Staat (IS) verdreven uit de stad Deir ez-Zor, een van de laatste bastions die de terreurbeweging in handen heeft in het land. Nadat er donderdagavond al geruchten waren over de val van Deir ez-Zor, heeft een bron van het Syrische leger dat vrijdag tegenover Reuters bevestigd.

Deir ez-Zor, gelegen aan de rivier de Eufraat, is de hoofdstad van het gelijknamige gouvernement en is het centrum van de Syrische olieproductie. Het is de grootste stad in het oosten van het land. Voor de Syrische burgeroorlog zes jaar geleden begon had het 300 duizend inwoners. Hoeveel mensen er nu wonen, is onbekend.

“Onze krijgsmacht heeft, in samenwerking met geallieerde troepen, de stad Deir ez-Zor compleet bevrijd uit de klauwen van de terroristische organisatie Daesh“, zei de militaire bron tegenover Reuters. Daesh is een benaming voor IS die in de Arabische wereld veel gebruikt wordt.

Russische gevechtsvliegtuigen

Bijgestaan door Russische gevechtsvliegtuigen en Iraanse en shi’itische milities trekt het Syrische leger nu op richting Abu Kamal. Dat is de laatste grote Syrische stad die IS in handen heeft.

De verdrijving van de terroristen uit Deir ez-Zor zat er al even aan te komen. Samen met hulptroepen brak de Syrische krijgsmacht in september het al twee jaar durende offensief van IS op het gedeelte in de stad dat nog in regeringshanden was. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn sinds oktober minstens zeventig mensen om het leven gekomen bij die strijd.

Syrische burgeroorlog

Toen de Syrische burgeroorlog in 2011 aanving, kwamen delen van Deir ez-Zor al in handen van verschillende jihadistische groeperingen en rebellenfracties. Bij de bliksemopkomst van IS in 2014 in Syrië en Irak namen de jihadisten delen in de stad in. Sindsdien streed de terreurgroep met regeringstroepen om complete overname van Deir ez-Zor.

Lees meer over het lot van IS: Het einde van Raqqa is niet het eind van IS

Met de val van Deir ez-Zor en de verdrijving van IS uit Raqqa, de ‘hoofdstad’ van het zelfbenoemde kalifaat, hebben de jihadisten in Syrië nog slechts enkele stukjes land in handen.