Spaanse rechter vaardigt Europees arrestatiebevel voor Puigdemont uit

De afgezette Catalaanse regiopresident verblijft momenteel in België. Hij wordt gezocht voor rebellie, opruiing en verduistering.

Carles Puigdemont na een persconferentie in Brussel.
Carles Puigdemont na een persconferentie in Brussel. Foto Olivier Matthys / AP

Een Spaanse rechter heeft vrijdag een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de afgezette Catalaanse regiopresident Carles Puigdemont. Dat heeft het Spaanse Hooggerechtshof laten weten, meldt persbureau Reuters. Donderdag zong het al rond dat het arrestatiebevel vrijdag zou komen voor de in België verblijvende politicus.

Ook werd een arrestatiebevel uitgevaardigd voor vier van Puigdemonts oud-medewerkers, die momenteel ook België zijn. Tevens werd Europol gewaarschuwd, voor het geval de vijf verdachten proberen België te ontvluchten.

België

Puigdemont nam de wijk naar België nadat de Spaanse premier Mariano Rajoy de Catalaanse regioregering ontbond, omdat het Catalaanse parlement eenzijdig de onafhankelijkheid van de provincie had afgekondigd. Hij zegt geen asiel te willen aanvragen, maar nam wel een Belgische advocaat in de arm.

Lees ook: Puigdemont: van banketbakkerszoon tot zelfverklaard president

Het arrestatiebevel betekent niet dat Puigdemont nu gelijk wordt opgepakt. Op het bevel volgt een aanhoudingsmandaat, dat vertaald wordt en wordt overgebracht aan het federaal parket in België. Daarna wordt bepaald of Puigdemont wordt opgepakt. Het Belgisch parket liet vrijdag weten het aanhoudingsbevel te hebben ontvangen en “te gaan bestuderen”. Mogelijk wordt dit op zondag overgedragen aan een onderzoeksrechter.

Rechtszaak

Puigdemont had donderdag moeten voorkomen in een rechtszaak in Spanje over het uitroepen van de onafhankelijkheid van Catalonië. De politicus wordt samen met meerdere kabinetsleden verdacht van rebellie, opruiing en verduistering van belastinggeld. Negen kabinetsleden verschenen donderdag in de rechtszaal en werden na de zitting vastgezet, maar Puigdemont bleef in de Belgische hoofdstad. Hij bood aan om vanuit België te getuigen via een videoverbinding, maar dit werd door de Spaanse rechter afgewezen.

Lees ook: Catalanen verdelen schizofreen België

Voorlopig lijkt de Catalaan niet te willen opgeven. Eerder op de dag zei hij vanuit het buitenland zich kandidaat te willen stellen voor de Catalaanse regioverkiezingen die in december plaatsvinden. Wel zei Puigdemont te zullen meewerken met de Belgische autoriteiten. Hij beschuldigde Spaanse rechters ervan “gepolitiseerd” te zijn.