Sint-Maarten mogelijk naar stembus na kabinetscrisis

Politieke crisis Trage noodhulp en ruzie met Nederland hebben geleid tot de val van premier Marlin. De crisis leidt tot „veel onduidelijkheid”.

Premier William Marlin (uiterst rechts) tijdens het bezoek van koning Willem-Alexander aan Sint-Maarten in september. Uiterst links gouverneur Eugene Holiday.
Premier William Marlin (uiterst rechts) tijdens het bezoek van koning Willem-Alexander aan Sint-Maarten in september. Uiterst links gouverneur Eugene Holiday. Foto Vincent Jannink / ANP.

Een meerderheid van het parlement van Sint-Maarten heeft donderdag de regering van premier William Marlin weggestuurd. In reactie daarop heeft Marlin gouverneur Eugene Holiday gevraagd het parlement te ontbinden en nieuwe parlementsverkiezingen uit te schrijven voor eind januari. Holiday heeft die verzoeken in beraad. Hij voert vrijdag gesprekken met de leiders van de verschillende politieke partijen voor de vorming van een interim-regering.

Tijdens een verhitte spoedzitting zegden acht van de in totaal vijftien Statenleden het vertrouwen in Marlin op, mede wegens zijn ruzie met Nederland over de eisen voor financiële hulp bij de wederopbouw na de orkaan Irma.

De nieuwe coalitie nam ook moties aan om de Nederlandse voorwaarden wél volledig te accepteren en om snel een economisch herstelplan te maken. In ruil voor een wederopbouwfonds van mogelijk enkele honderden miljoenen euro’s wil Nederland een Integriteitskamer tegen corruptie en meer grensbewaking met Nederlandse marechaussees op het eiland. De nu te vormen interim-regering moet met de uitvoering van deze Nederlandse voorwaarden aan de slag.

Knops: veel onduidelijkheid

Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (CDA) zei vrijdag na de ministerraad dat hij het “een positief signaal” vindt dat een meerderheid van het parlement heeft ingestemd de Nederlandse voorwaarden. “Tegelijkertijd hebben we te maken met een politieke situatie die onduidelijk is, met een demissionair kabinet en mogelijke nieuwe verkiezingen”. Knops gaat vrijdag bellen met gouverneur Eugene Holiday voor een update ove de politieke stand van zaken op het eiland. De staatssecretaris hoopt dat de wederopbouw geen vertraging oploopt, dat zou volgens hem “heel erg jammer” zijn.

De nieuwe coalitie, met acht zetels, vormde zich deze week uit protest. De regerende Democratic Party (DP) en Statenlid Chanel Brownbill sloten een samenwerkingsverband met oppositiepartij UP. Met deze meerderheid werden coalitiepartijen National Alliance en United St. Maarten machteloos. Premier Marlin deed woensdag vergeefs een oproep om een regering van nationale eenheid te vormen.

Er is haast geboden met de wederopbouwplanning, de getroffen inwoners zitten niet te wachten op verkiezingen en tijd en geld kunnen nu beter besteed worden, zei de nieuwe coalitie donderdag nog. DP-leider Sarah Wescot-Williams riep de bevolking op tot protest als nieuwe verkiezingen zouden worden uitgeschreven.

Marlin stond al langer onder druk van het parlement, het bedrijfsleven en de bevolking wegens de trage noodhulp. Hij raakte ook in opspraak na een interview in NRC waarin hij zei dat Nederlandse mariniers niets deden tijdens de plunderingen.

Dit bericht is vrijdagmiddag geactualiseerd naar aanleiding van de ministerrad.