Opinie

Sfeervolle bouwputten

Christiaan Weijts

De bouwcrisis is voorbij en dat zullen we weten ook. Neem het centrum van Den Haag. Overal bonkt, stampt, gromt en drilt het. Vanaf het Centraal Station – waar een torencomplex in aanbouw is – is het één knoeierig parcours van schermen, loopplaten en noodmarkering langs het te verrijzen cultuurcomplex aan het Spui. En dan moet de jarenlange renovatie van het Binnenhof nog beginnen.

Hoe verpak je al die bouwputten een beetje appetijtelijk? Daar breekt men zich het hoofd over in het stadhuis, waar in de hal in elk geval al één technologisch pijnstillertje hangt: een VR-bril waardoor je die nieuwe woontorens voor het station alvast kunt bewonderen.

Toegegeven, dat is best spectaculair. Je vóélt de hoogte van die blokkenstapels, je staat echt op dat plein, in een levensecht schaalmodel, onder een lentezonnetje.

In maquettes bestaat geen motregen. Niemand is gehaast, humeurig of ziek. Er zijn geen tegenvallers als budgettekorten en drassige bodems, zoals die er pal hiernaast, bij dat geplande cultuurcomplex, wel zijn.

Nu pas zijn de bouwers erachter gekomen dat de grond best drassig is, en moesten ze in allerijl met geplande hotel- en woontorens schuiven. En blijkt er jaarlijks een exploitatietekort van meer dan twee miljoen te zijn, zoals de wethouder deze week bekendmaakte. Het zijn de gangbare obstakels bij prestigeprojecten van dit type – Noord/Zuidlijn, Tivoli-Vredenburg – waarvan het pas echt nieuws zou zijn als die níét kwamen opdoemen.

Ter bezwering zijn nu prompt de ‘sfeerimpressies’ vrijgegeven. Het is allemaal nog blokkeriger dan het al leek, ingeklemd tussen hoogbouw, hoekig en nors als het denken in dit steriele stadhuis.

Ergens boven mijn VR-bebrilde hoofd is nu de Haagse gemeenteraad aan het vergaderen. Zes oppositiepartijen willen een raadsonderzoek. Eentje deelt een motie van wantrouwen uit. De toekomst laat zich raden: dat cultuurcomplex wordt nog duurder, later en hoekiger dan beraamd, en die hele opera herhaalt zich straks bij die stationspleintorens. Waarna de onvermijdelijke koppen komen: ‘Renovatie Binnenhof duurder dan verwacht’.

Bij de Dutch Design Week is een wedstrijd uitgeschreven die vooralsnog puur artistiek is: ontwerp een visueel concept om het Binnenhof en omgeving aantrekkelijk te houden tijdens de renovatie.

Een ideetje: techbrillen uitdelen die elke bouwput zo sfeervol maken als we maar willen. Bos, kasteel, ruimtestation of woestijn? U klikt maar. Straks wandelen we met Virtual en Augmented Reality door zelfgekozen stadsdecors, zoals we nu al het lawaai begraven onder de soundtracks op onze oortjes. Straks geeft het niet meer dat we onze steden zo hebben verpest.

Christiaan Weijts schrijft hier elke vrijdag een column.