Rode Kruis verloor 5 miljoen door fraude bij bestrijding ebola

Door het ebolavirus kwamen tussen 2014 en 2016 zeker 10.000 mensen om het leven. Er werden honderden miljoenen euro’s besteed om het virus uit te roeien.

In Liberia, Sierra Leona en Guinee trok het Internationale Rode Kruis meer dan 86 miljoen euro uit om het ebolavirus te bestrijden.
In Liberia, Sierra Leona en Guinee trok het Internationale Rode Kruis meer dan 86 miljoen euro uit om het ebolavirus te bestrijden. Foto Ahmed Jallanzo/EPA

In de strijd tegen het ebolavirus in West-Afrika is bij het Rode Kruis de afgelopen jaren is 5 miljoen dollar (4,3 miljoen euro) verduisterd. Dat heeft de hulporganisatie vrijdagavond bevestigd tegenover de BBC.

Onderzoekers ontdekten dat het geld weggesluisd kon worden door hulpmiddelen duurder aan te schrijven en niet-bestaande hulpverleners op de loonlijsten te zetten. Ook werd er gesjoemeld met de douanefacturen. Door het ebolavirus kwamen tussen 2014 en 2016 zeker 10.000 mensen om het leven. Er werden honderden miljoenen euro’s besteed om het virus uit te roeien.

Lees ook: De lessen die Liberia leerde na de ebola

In Liberia, Sierra Leona en Guinee trok het Internationale Rode Kruis meer dan 86 miljoen euro uit. In Liberia verdween in een periode van twee jaar ongeveer 2,3 miljoen euro, in Sierra Leona 1,7 miljoen euro en in Guinee 860.000 euro.

Een woordvoerder van de hulporganisatie heeft in een reactie aan de BBC laten weten het “heel erg te vinden” dat het bedrag is verduisterd. Daarom komen er strengere financiële regels en iedere medewerker die iets te maken heeft met het verduisteren van het geld, wordt ter verantwoording geroepen.