Prijs voor scenario ‘wiet-thriller’ Hollands Hoop

Onderscheiding Franky Ribbens, schrijver van de dramaserie Hollands Hoop, kreeg vrijdag de tweejaarlijkse prijs voor het beste scenario. Zaterdag begint het tweede seizoen.

De cast van Hollands Hoop – seizoen 2 begint zaterdag 4 november.
De cast van Hollands Hoop – seizoen 2 begint zaterdag 4 november. Foto VPRO

Nog voor er één letter op papier stond, trok scenarioschrijver Franky Ribbens met cameraman Mick van Rossum voor een „roadtrip” naar Friesland en Noordoost-Groningen. Want dat de nieuwe dramaserie Hollands Hoopzich op het platteland moest afspelen, stond vast. Series over moord en doodslag in de stad zijn er genoeg. Ribbens: „Ik zocht dat vlakke, desolate landschap. Super afgelegen. Een plek waar je kunt verdwijnen.”

Natuurlijk, zegt hij, in Limburg is het ook prachtig. „Maar ik wilde Fargo. Zo’n groene streep aan de horizon. Het land tussen de één-na-laatste en de laatste dijk. Waar maar één weg loopt: een doodlopende weg.”

Franky Ribbens ontving vrijdag de Kees Holierhoek Scenarioprijs voor het eerste seizoen van de televisieserie Hollands Hoop. De prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt aan de scenarioschrijver van het beste Nederlandse televisiedrama. De jury roemt de dialogen en noemt Hollands Hoop een „oer-Hollandse thriller” met „een hoofdrol voor het landschap”.

Hollands Hoop vertelt het verhaal van Fokke Augustinus, een forensisch psychiater met een burn-out, die ooit naar de Randstad is vertrokken, maar voor de begrafenis van zijn vader terugkeert naar Noordoost-Groningen. Daar erft hij de boerderij, en, zo blijkt, ook de wietplantage van zijn vader. Al gauw raakt Fokke verstrikt in leugens, lopen er mannen met jachtgeweren door de maïsvelden en verandert hij in een keiharde drugsdealer. ‘Hollands Hoop’ is de naam van een wietsoort die erg goed tegen het wisselvallige Nederlandse weer kan.

Voorafgaand aan het schrijven – dat gebeurde achter zijn bureau in Amsterdam, gezicht naar de muur – deed Ribbens uitgebreide research. Behalve met Groningers, sprak hij coffeeshophouders, tbs’ers, een forensisch psycholoog. Met een ‘hennepteam’ van de politie zag Ribbens hoe bij een inval, een plantage werd opgerold.

Dat een omvangrijke wietplantage op de Groningse kleigrond geloofwaardig is, bevestigden die gesprekken. Ribbens: „De schaal waarop in het Noorden wiet wordt geteeld, is enorm. De politie heeft die plekken allemaal in kaart, maar gewoon geen mankracht om ze allemaal op te rollen en op te ruimen.”

Niet alleen zulke feiten zijn nodig, vindt Ribbens. Veel meer dan wat deskundigen zeggen, gaat het er wat hem betreft om hoe ze het zeggen. „De rest kan ik ook zelf wel op internet vinden.”

Onder Groningers zag Ribbens directheid en gereserveerdheid, die zomaar kon omslaan in warmte, in hulpvaardigheid. „Dat sijpelt dan later in karakters door.” En een biomedisch ingenieur, die voor „een grote Nederlandse coffeeshop” onderzoek doet naar medicinale stoffen in cannabis, stond model voor een personage in serie twee. Ribbens: „Die man, als die over zijn werk begint te vertellen, dan vergeet hij te ademen.”

Al eerder, tijdens de research voor Nachtrit, een film over de Amsterdamse taxi-oorlog, leerde Ribbens hoe je in het criminele circuit effectief druk kunt zetten. Hij sprak in de research-fase een paar „behoorlijk zware jongens”. „Zij zeggen dan: ‘Oké, we willen praten. Dat doen we vóór jóu’. Een gunst dus. Dan sta je meteen bij ze in het krijt. Eén-nul achter”, vertelt Ribbens. „Vervolgens stelde ik voor om uit eten te gaan. ‘Goed’, zeggen zij, ‘maar op onze kosten’. Bam: 2-0 achter.”

De kunst, zegt Ribbens, is in die gesprekken altijd onbevooroordeeld te blijven. Je moet ze als mens zien, zegt hij. Ook tbs’ers. „Anders kun je niet van ze leren.” Ribbens wil namelijk ook de gruwelijke scènes invoelbaar maken. „Ik denk dat ik daarin in mijn gedachten verder kan gaan dan andere mensen.”

Zaterdag 4 november begint het tweede seizoen van Hollands Hoop (VPRO, NPO 2, vanaf 20.25 uur). Op dit moment werkt Ribbens aan een pitch voor seizoen drie. Als het aan hem ligt overigens niet het laatste van Hollands Hoop. „Seizoen drie and beyond.”

Lees ook: Breaking Bad in Groningen 26 september 2014