Politie pakt tweede verdachte op in zaak-Blerick

Twee anderen zijn nog voortvluchtig. Woensdag zorgde een dodelijke schietpartij voor onrust in het Venlose stadsdeel.

Bloemen op de plek waar de 22-jarige Ömer Köksal werd doodgeschoten.
Bloemen op de plek waar de 22-jarige Ömer Köksal werd doodgeschoten. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De politie heeft vrijdagmorgen in Venlo een tweede verdachte aangehouden voor de moord op Ömer Köksal, afgelopen woensdag in het Venlose stadsdeel Blerick. Over wat de opgepakte persoon te maken zou hebben met de dodelijke schietpartij, doet de politie geen mededelingen. De dood van Köksal staat volgens politie, justitie en de gemeente Venlo los van eerdere schietincidenten in Blerick.

Donderdag maakte de politie al bekend dat ze nog op zoek is naar twee verdachten. De verdachte die agenten vrijdag aanhielden, is in elk geval niet één van die gezochte personen. Verder zegt de politie niets over de identiteit van de arrestant.

Drugshandel

De moord op Köksal (22) was al de derde schietpartij die Blerick trof in amper drie maanden. Eerder kwam een 44-jarige man om het leven en raakten twee andere mannen gewond. Die incidenten bleken te maken te hebben met drugshandel. In die hoek zoekt de politie ook de aanleiding voor de schietpartij die Köksal het leven kostte.

De locaties van de schietincidenten:

De moord op Köksal staat niet rechtstreeks in verband staan met de eerdere schietpartijen. Dat bleek vrijdagavond na overleg tussen het Openbaar Ministerie, de politie en burgemeester Antoin Scholten van Venlo, meldt persbureau ANP. “Daders en slachtoffers hebben diverse etnische achtergronden en bewegen of bewogen zich in verschillende netwerken zonder direct verband”, aldus de gemeente Venlo.

Snel na de schietpartij hield de politie al een eerste verdachte aan. Die 21-jarige man, afkomstig uit het Limburgse Tegelen, blijft langer vastzitten. Zaterdag gaan onderzoekers bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Rijswijk sectie verrichten op het lichaam van Köksal.

Lees ook: Blerick beseft dat het zo niet verder kan

De avond na de moord was het onrustig in Blerick. Een grote groep bewoners van de achterstandswijk Vastenavondkamp, waar alle schietincidenten hebben plaatsgevonden, verzamelde zich bij een flatgebouw waar een aantal verdachten zich zou ophouden. Sommige aanwezigen gooiden met stenen en stokken. De Mobiele Eenheid moest ingrijpen om de situatie onder controle te houden. Ook donderdag was de sfeer grimmig. Volgens een politiewoordvoeder was het vrijdagavond weer rustig in Blerick. Wel lopen er extra agenten op straat.