Niet te missen in Eindhoven: Strijp-S en de Blob

Tips Behalve een enorme economische motor, is Eindhoven inmiddels ook de vierde toeristische stad van Nederland. Wat moet je er echt zien?

Down Town Gourmet Market, een sfeervolle hal met daarin zo’n twintig mini-restaurants.
Down Town Gourmet Market, een sfeervolle hal met daarin zo’n twintig mini-restaurants. Roos Pierson

Vijftien jaar geleden ging er geen hond voor zijn plezier naar Eindhoven. Nu is Eindhoven de vierde toeristische stad van Nederland, na Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, zo blijkt uit onderzoek naar de binnenlandse toeristische omzet van onderzoeksbureau NBTC-NIPO.

Dit jaar reizen er naar verwachting 5,2 miljoen passagiers via Eindhoven Airport, in 2002 – toen Ryanair naar Eindhoven kwam – waren dat er nog 366.000. De hotelovernachtingen in de stad verdubbelden sinds 2009 tot bijna 800.000 per jaar. Alle Eindhovense evenementen, waaronder lichtfestival GLOW en de Dutch Design Week, leverden de stad vorig jaar 3,8 miljoen bezoekers en een economische impuls van ruim 63 miljoen euro op.

Dit alles was in de crisis – de jaren negentig van de vorige eeuw – ondenkbaar. Massa-ontslagen bij Philips en DAF maakten van Eindhoven een treurig oord. Het iconische technologiemuseum Evoluon ging dicht. Hoe nu verder? Daarop zette Eindhoven vol in op vernieuwing en bouwde de High Tech Campus uit tot dé innovatieplek van het land. Van het gebied met oude Philipsfabrieken nabij het stadscentrum (Strijp-S) maakte het een broeinest voor creatieve geesten.

Die ontwikkeling bleef niet onopgemerkt. In 2011 werd de regio Eindhoven uitgeroepen tot ‘de slimste ter wereld’ door de internationale denktank ICF. Twee jaar later riep het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes Eindhoven uit tot de inventiefste stad ter wereld. Dat gaf nieuw zelfvertrouwen en maakte energie los. Tsjonge, Eindhoven bleek de moeite waard voor mensen van buiten de stad. Wat moeten zij zeker zien, als ze een dag of twee in Eindhoven zijn?

Tips: wat te doen in Eindhoven?

Strijp-S

Ooit was Strijp-S een zwaar beveiligd terrein vol Philipsfabrieken. Er werden televisies en radio’s in elkaar gezet en uitvindingen gedaan. Alleen werknemers met een Philips-pasje kwamen het terrein op, daarom heette het in de volksmond: ‘de verboden stad’.

Maar tijden veranderden en Philips kromp drastisch in en verdween uit Strijp. De muren werden afgebroken. En sinds begin deze eeuw heeft het meer dan 27 hectaren grote terrein zich ontwikkeld tot het hipste deel van Eindhoven. In de industriële omgeving zitten talloze creatieve ondernemers, een indoor skatebaan, originele eet- en drinktentjes. Het Natuurkundig Laboratorium doet nu dienst als restaurant annex filmhuis. Enkele fabrieken zijn omgebouwd tot moderne appartementencomplexen.

Strijp-S met klokgebouw. Roos Pierson

Pleinen

Vanuit het Stationsplein (met stip het lelijkste plein van de stad) zie je het spectaculaire 18 Septemberplein liggen. De drie blikvangers op dit plein zijn ontworpen door de Italiaan Massimiliano Fuksas. Het winkelcentrum Piazza met een imposante entree van roestige stalen pilaren waarop een vier verdiepingen hoog glazen dak rust. De ondergrondse fietsenkelder die aan twee kanten als een grote, van binnen verlichte worm uit het plein omhoog steekt. En de Blob: een glazen gebouw in grillige bolvorm met winkels.

18 Septemberplein met Blob, lichttoren en fietsenstalling. Roos Pierson

Drinken

Sinds 2015 heeft Eindhoven weer een stadsbrouwerij. Hij ligt vlakbij het Stratumseind, dé Eindhovense uitgaansstraat. De stadsbrouwerij is gevestigd in een oud fabrieksgebouw aan het riviertje de Dommel. Zowel in het proeflokaal met eikenhouten meubels als op het terras aan de Dommel kun je 32 verschillende biertjes drinken. Voor rondleidingen moet worden gereserveerd.

Op het dakterras van VANE Restaurant & Skybar drink je cocktails met uitzicht over de stad. VANE bevindt zich bovenin de Groene Toren vlakbij het Centraal Station. Makelaar Pieter van Santvoort (43) vindt het een mooi symbool voor de transformatie van de stad: „De Groene Toren, het lelijkste gebouw dat we ooit hadden, is nu wooncomplex met expats en een rooftop-cocktailbar. In het restaurant op de op een na hoogste verdieping kookt een kok die altijd in sterrenkeukens kookte. Dat is het nieuwe Eindhoven.”

Stadsbrouwerij van Eindhoven. Roos Pierson

Musea

Het Philips Museum is onontbeerlijk voor de bezoeker die over de geschiedenis van de stad wil leren. Toen Anton Philips in 1892 zijn lampenfabriek aan de Emmasingel vestigde, was wat nu Eindhoven is, nog een verzameling kleine dorpjes. Philips groeide, begon een eigen sportvereniging (PSV), bouwde arbeiderswoningen, legde parken aan. Kortom Philips drukte een grote stempel op de ontwikkeling van de stad. In het Philips Museum is te zien hoe het lampenfabriekje uitgroeide tot een wereldconcern.

In het Van Abbemuseum zie je moderne en hedendaagse kunst. Het museum uit 1936 is vernoemd naar zijn oprichter: de sigarenfabrikant en kunstliefhebber Henri van Abbe. Niet alleen de werken in het museum (onder andere van Picasso, Chagall en Lissitzky) zijn de moeite waard. Ook het gebouw zelf – een combinatie van het rijksmonument van architect Kropholler en nieuwbouw van architect Cahen – is bijzonder. En het malle knalroze huisje dat een brug vormt naar het museumcafé aan de Dommel (een kunstwerk van John Körmeling) is vrolijkmakend.

Van Abbemuseum. Roos Pierson

Winkelen


Niet doen:
Het overdekte winkelcentrum Heuvel Galerie verschilt met zijn glanzende stenen vloeren en open galerijen weinig van talloze overdekte winkelcentra elders in het land. En ook het winkelaanbod is er niet spectaculair. Dus gebruik dit winkelcentrum alleen om bij regen een stukje van het centrum te overbruggen.

Wel doen:
In het wijkje De Bergen vind je boek- en antiekwinkeltjes, boetiekjes met de laatste internationale mode, maar ook tweedehandswinkeltjes.

Als je iets unieks wilt, ga dan naar de Urban Shopper op Strijp-S. Waar vroeger gloeilampen werden gemaakt, is nu tussen ruwe betonnen pilaren een labyrint van houten units gebouwd met daarin verschillende winkeltjes. Creatieve ondernemers die zich bezighouden met design, kunst, muziek, mode, vintage en handwerk verkopen er hun waar. Bezoekster Wilma Vermeulen uit Dordrecht (57): „Bij de fietsenmaker kun je een tweedehands frame aanwijzen en een stuur en een zadel. En dan zet hij jouw persoonlijke fiets in elkaar. Fantastisch!”

Voor hippe meubels en woonaccessoires kun je terecht op de thuisbasis van de internationaal bekende kunstenaar Piet Hein Eek op Strijp-R, iets voorbij Strijp-S. Op de 10.000 vierkante meter van het oude, in ere herstelde fabrieksterrein vind je onder andere Eeks werkplaats, een showroom en een groot restaurant waar streekproducten worden geserveerd.

Kleine Berg: straat met leuke winkeltjes. Roos Pierson

Groen

Via het Stadswandelpark dat grenst aan het Parktheater de loop je zo, onder een tunnel door, naar de Genneper Parken. Hier vind je stadsboerderij De Genneperhoeve waar kaas wordt gemaakt, waar je eieren kunt rapen en waar je varkens en koeien tegenkomt.

Er ligt ook het preHistorisch Dorp: een openluchtmuseum dat de tijd tot aan de Tachtigjarige oorlog tot leven brengt. Leuk met kinderen en voor iedereen wie een vuurtje wil stoken, stelt wil lopen, brood wil bakken, of kano wil varen.

PreHistorisch Dorp. Roos Pierson

Nog een tip voor wie graag in de buitenlucht is: huur een fiets en fiets het rondje Eindhoven. Hoogtepunten zijn onder andere de Hovenring – een fietsrotonde die boven razend verkeer aan kabels hangt – en het oplichtende Van Gogh-Roosegaarde fietspad, geïnspireerd op het wereldberoemde werk De Sterrennacht van Vincent van Gogh. Ook fiets je langs het iconische ufovormige Evoluon (ooit technologiemuseum van Philips, nu congrescentrum) en langs de High Tech Campus waar de huidige Eindhovense uitvinders werken.

Eten

In de overdekte Vershal het Veem op Strijp-S vind je kraampjes vol brood, kazen, vis, groenten, koffie, fruit en wijnen. Stel hier je eigen picknick samen en eet op een bankje op Strijp-S of in het nabijgelegen Philips de Jonghpark tussen de rododendrons.

Bij de Pastry Club op Strijp-S eet je tussen de betonnen muren en ijzeren trappen in een oude machinekamer van Philips de lekkerste taartjes en toetjes.

Aan de Smalle Haven, bij een groene oase van hangplanten, ligt de Down Town Gourmet Market. Het is een sfeervolle hal met daarin zo’n twintig mini-restaurants gerund door óf professionele koks, óf studenten, óf expats, óf kookgrage families. Je loopt langs hun toonbanken en kiest je eten en daarna zoek je een plekje in de eetzaal of buiten op het terras.

Slapen

In het hart van de stad staat het Inntel Art Hotel dat ook een aantal kamers heeft in een monumentale oude Philipsfabriek die vastzit aan de Lichttoren waar vroeger het hoofdkantoor van de lichtdivisie van Philips zat. De 227 hotelkamers zijn allemaal uniek omdat ze door verschillende ontwerpers zijn ingericht. De ontwerpers gebruikten veel velours, bewerkt behang en natuursteen wat lekker contrasteert met het industriële pand. Gast en Amsterdamse Laura Prat Bertrams (42): „De kamers zijn niet zo hotelachtig en er is champagne bij het ontbijt.” Kamerprijzen variëren van 77 tot 180 euro per nacht.

Tweepersoonskamer in het Inntel Art Hotel

Wie goedkoper wil overnachten kan vanaf 26 euro terecht op een slaapzaal in het Blue Collar hostel op de eerste verdieping van het markante Klokgebouw op Strijp-S. De naam Blue Collar verwijst naar de handarbeiders die jarenlang in het Klokgebouw werkten.

Vierpersoonskamer in het Blue Collar Hostel

Nog een optie is een overnachting bij de bed & breakfast op het bosrijke landgoed De Grote Beekvan de GGZ Eindhoven, tipt Eindhovense Jasmijn van Kooten (43). Eén van de opgeheven verblijfsafdelingen is verbouwd tot luxe bed & breakfast/leerwerkbedrijf. „Het is een bijzondere plek en op korte afstand van Strijp-S. Er zijn fietsen te huur.”

Evenementen

Dutch Design Week is een negendaags evenement dat elk jaar in oktober wordt gehouden om ‘Dutch design’ te vieren. Verspreid over ruim honderd plekken in de stad presenteren ruim 2.500 ontwerpers hun werk.

Dutch Design Week 2017. Max Kneefel

Zijn bevrijding van de Duitsers viert lichtstad Eindhoven elk jaar met de Lichtjesroute. Met de fiets of in de auto kun je lampjes en lichtornamenten volgen over een route van 22 kilometer dwars door de stad. De lichtjes hangen er van 18 september (de Eindhovense bevrijdingsdag) tot de tweede zondag van oktober.

Bezoek in september en oktober de Dutch Design Week en de Lichtjesroute. In november is er het GLOW Festival. Een wandelroute voert bezoekers langs zo’n 25 objecten van lichtkunstenaars van over de hele wereld. Maar GLOW is zo populair dat er door de stroom mensen weinig rust is om van de kunst te genieten.

Impressie van lichtfestival GLOW in 2015. iStock/Dennis van de Water

Foto’s: Roos Pierson Kaarten: Erik van Gameren Vorm: Miriam Vieveen