Niet echt in vorm

Rechts-populistisch

Het was nét de verkeerde bijzin – en weg was Thierry Baudet (Forum voor Democratie). In een debatje met Rutte over de dubbele nationaliteit voor ministers of staatssecretarissen, die Baudet afwijst, zei hij terloops dat het voor Tweede Kamerleden anders ligt. Rutte speelde verbijstering: wat hij Baudet nu toch hoorde zeggen? „Het Kamerlidmaatschap staat toch hoger? Jullie zijn onze controleur.”

Tweede Kamerleden lachten hard en roffelden op de bankjes. Baudet stotterde even en gaf toe dat dat natuurlijk zo was. Het punt dat hij wilde maken, kreeg daarna geen echte aandacht meer.

Een dag eerder was Baudet ook al in de hoek gezet, door VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. Die had over de beschuldiging dat een ‘partijkartel’ aan de macht is, gezegd dat bestuurders die goed zijn, nu eenmaal snel ook ergens anders kunnen besturen: voor het eerste elftal van PSV kwamen de spelers ook niet „van het hockeyveld af rennen”.

Ook Geert Wilders (PVV) leek niet zijn beste debatoptreden te hebben. Op woensdag was hij fel zoals hij vaker is en waren er opvallend veel fractievoorzitters die op hem reageerden. Maar dat Baudet hem kwam helpen met argumenten tegen de dubbele nationaliteit, maakte geen sterke indruk. Op donderdag was Wilders’ toon nauwelijks nog fel. Dat Rutte zijn betoog over de nationaliteiten „een slappe hap” noemde, sprak hij tegen met: „Het is een sterke hap.”

Niet nieuw – en dus niet verrassend – was dat hij e-mails ging voorlezen. Rutte neutraliseerde ze handig door de verhalen „verschrikkelijk” te noemen, en te zeggen: „We komen ook uit een van de ergste recessies van na de oorlog.”