Vollere vliegtuigen stuwen winst Air France-KLM

Door onder meer lage brandstofprijzen zijn de winst en omzet gestegen.

Een vliegtuig van KLM.
Een vliegtuig van KLM. Foto ANP

De Franse-Nederlandse luchtvaartgroep Air France-KLM heeft door hoge ticketprijzen en een stijgende vraag naar vliegreizen het afgelopen kwartaal meer winst gemaakt. Ook de omzet steeg de laatste drie maanden, maakte het bedrijf vrijdag bekend.

De goede resultaten werden onder meer gestuwd door lagere brandstofprijzen en goede resultaten in Azië en Latijns-Amerika. De nettowinst komt het afgelopen kwartaal uit op ruim 522 miljoen euro, een stijging van 1,5 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Air France-KLM vervoerde 27,9 miljoen passagiers, wat een stijging van ruim 5 procent inhoudt.

KLM grootste deel operationele winst

De omzet steeg met 5 procent naar 7,2 miljard. Air France-KLM slaagde er ook in zijn vliegtuigen beter te vullen. De gemiddelde bezettingsgraad steeg met 1,7 procent naar 89,2 procent. De luchtvaartcombinatie zet daarmee de goede resultaten van het tweede kwartaal door. Toen stegen winst en omzet ook.

Air France-KLM verwacht dat de positieve resultaten ook in het vierde kwartaal aanhouden. De boekingen blijven stijgen in oktober, november en december. De brandstofrekening blijft deze drie maanden hetzelfde vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

KLM nam in het derde kwartaal het grootste deel van de operationele winst voor zijn rekening. De Nederlandse tak droeg daar 540 miljoen euro aan bij, Air France 484 miljoen. De relatie tussen de twee maatschappijen is sinds de overname van KLM in 2004 moeizaam. Er zijn spanningen tussen het Nederlandse en het Franse deel. KLM vreest te worden overheerst. Zo telt de vijftienkoppige raad van commissarissen slechts vier Nederlanders.

Lees ook: Nee, het vertrouwen is nog niet hersteld, zegt de topman van Air France-KLM