Onderzoek: mannen in Libië stelselmatig verkracht

Rivaliserende groepen zetten verkrachting in als ‘oorlogsinstrument’. De afgelopen jaren werden getuigenissen en videobeelden verzameld.

Foto Mahmud Turkia/AFP

In het verscheurde Libië is verkrachting van mannen aan de orde van de dag, blijkt uit jarenlang onderzoek. Verkrachting van mannen wordt door rivaliserende groepen in het Noord-Afrikaanse land systematisch gebruikt als ‘oorlogsinstrument’, schrijft The Guardian.

De krant baseert zich op getuigenverhalen die bij elkaar zijn gebracht door een onderzoeksgroep in Tunesië, waar een journalist van Le Monde ook bij betrokken was. Ook werden videobeelden verzameld, waarop te zien is hoe mannen seksueel worden misbruikt met behulp van allerlei objecten, zoals raketten en bezemstelen. Verschillende mensen verklaarden dat gevangenen andere mannen moesten verkrachten; anders zouden zijzelf worden vermoord.

In Arabische samenlevingen is verkrachting door mannen een groot taboe. Seksueel misbruik wordt ‘ingezet’ om mannen te vernederen en te onderdrukken. Slachtoffers voelen zich over het algemeen zo beschadigd dat ze zich terugtrekken uit de politieke of militaire wereld, schrijft The Guardian.

Gaddafi

Vrouwen worden niet ontzien, blijkt uit de verhalen van slachtoffers. Zo verklaarde iemand: “Het ergste wat ze mij hebben aangedaan is mij verkrachten in het bijzijn van mijn oudste zoon. Sindsdien praat hij niet meer met me.”

Eerder werd het regime van Gaddafi ervan beschuldigd dat het verkrachting inzette als oorlogsinstrument. Deze ‘strategie’ zou door andere groeperingen zijn gekopieerd. Sinds Gaddafi in oktober 2011 werd verslagen, strijden verschillende groepen - waaronder Islamitische Staat - om de macht. In Libië zijn momenteel twee rivaliserende parlementen en drie verschillende regeringen.

Oxfam

In augustus publiceerde hulporganisatie Oxfam al een rapport over mishandeling en verkrachting van migranten en vluchtelingen in Libië. Voor dit onderzoek spraken Oxfam en twee Italiaanse partners met ruim 150 mensen die via Libië Sicilië hebben bereikt. Driekwart van hen gaf aan te hebben gezien hoe mensen die met hen reisden werden gemarteld of vermoord.