KLM mag over Rusland blijven vliegen

Het Russische ministerie van Transport dreigde het luchtruim te sluiten voor KLM omdat AirBridge Cargo start- en landingstijden was kwijtgeraakt op Schiphol.

Fot Robin van Lonkhuijsen/ANP

De dreigende sluiting van het Russische luchtruim voor KLM is van de baan. De luchtvaartmaatschappij bevestigt vrijdagochtend dat het een “commerciële overeenkomst” heeft gesloten met de Russische vrachtmaatschappij AirBridge Cargo (ABC). Daarom heeft het Russische ministerie van Transport besloten KLM niet te weren uit het Russische luchtruim.

Eerder zei Moskou het Russische luchtruim te sluiten voor KLM omdat ABC start- en landingstijden op Schiphol was kwijtgeraakt. KLM heeft nu toegezegd voor dit seizoen slots uit te lenen aan ABC. Het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ontving vervolgens van de Russische overheid donderdagnacht de vergunning om over Rusland te mogen blijven vliegen.

Lees het interview met slotcoördinator Caroline Ditvoorst: ‘Boodschap is dat chantage loont’

Slotcoördinator Caroline Ditvoorst voorspelde donderdag deze uitkomt van de crisis tegenover NRC. De toezegging is volgens haar een slecht precedent voor de rest van Europa, omdat het laat zien dat de Russische chantage loont:

“Als Rusland hier mee wegkomt, gaat het vaker gebeuren. Het risico is dat partijen dit ook op andere Europese luchthavens gaan proberen. Het is onjuist dat Rusland een verband legt tussen slots en verkeersrechten. Het is bijzonder dat het ministerie daarin meegaat.”

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat reageerde niet op het verwijt. Wel zei minister Cora van Nieuwenhuizen dat er “snel een oplossing nodig was voor een acuut probleem”.