Justitie onderzoekt witwasserij Russisch bedrijf

De Magnitsky-affaire Het OM onderzoekt het Russische witwasschandaal van het bedrijf Prevezon. Saillant detail: de belangen van dit bedrijf worden behartigd door een advocaat die een hoofdrol speelt in het onderzoek naar banden tussen de Trump-campagne en Rusland

Natalia Veselnitskaja
Natalia Veselnitskaja Foto AP

Justitie in Nederland onderzoekt een Russisch bedrijf, Prevezon, dat wordt verdacht van betrokkenheid bij het witwassen van 230 miljoen dollar aan Russisch belastinggeld door Russische ambtenaren. Het gaat hierbij om een zaak die bekend staat als de Magnitsky-affaire. Dat meldde CNN donderdagnacht.

De belangen van dit bedrijf worden behartigd door Natalia Veselnitskaja, een Russische advocaat die een hoofdrol speelt in het onderzoek naar de mogelijke banden tussen de Trump-campagne en Rusland. Zij had in 2016 een ontmoeting met verschillende leden van team-Trump in de Trump Tower.

Sergej Magnitsky was een advocaat van het Amerikaanse vastgoedbedrijf Hermitage Capital, dat in 2007 een groot witwasschandaal op het spoor kwam, maar bij de onthulling zelf werd gearresteerd door de Russische autoriteiten. In de cel stierf hij aan een onbehandelde maagaandoening. Zijn baas, de Brits-Amerikaanse vastgoedinvesteerder Bill Browder, lobbyde daarop bij de Amerikaanse Senaat voor sancties tegen betrokken Russische functionarissen, de zogeheten Magnitsky-wet. De wet, die in 2012 werd aangenomen, verhindert dat deze functionarissen naar de VS reizen. Advocaat Veselnitskaja zou bij de ontmoeting in de Trump Tower, die wordt onderzocht door speciaal aanklager Mueller, hebben willen lobbyen voor het opheffen van de wet. Eerder ontkende zij banden te hebben met de Russische regering.

Levenswerk

Het onderzoek naar Prevezon begon in 2012 bij een New Yorkse rechtbank. Het Russische bedrijf zou geld hebben witgewassen via vastgoedprojecten in de VS. In de aanloop naar de zaak werden tegoeden die het bedrijf in Nederland had uitstaan, bevroren. Het ging om een bedrag van 3 miljoen euro dat Prevezon nog betaald zou krijgen van een in Amsterdam gevestigd vastgoedbedrijf, AFI Europe.

In mei dit jaar, drie dagen voor de zaak officieel zou beginnen, werd die onverwachts geschikt en ging Prevezon akkoord met het aanbod om zes miljoen dollar te betalen. Zo voorkwamen de Amerikanen dat ze het enorme onderliggende Russische witwasschandaal moesten onderzoeken. Maar deze week bleek dat Nederland zelf beslag heeft laten leggen op de tegoeden van Prevezon bij AFI Europe. Het bedrijf heeft daardoor de eerste deadline voor de schikking gemist.

Het OM wilde vrijdag niet zeggen of, en wat voor, onderzoek er loopt tegen Prevezon, en ook AFI zegt niets te weten over de zaak. „Wij kregen alleen bericht dat we de schuld tot nader order niet mogen terugbetalen aan Prevezon, maar meer weten wij ook niet”, zegt de woordvoerder van AFI.

Gezien de zaak in New York acht hij het mogelijk dat Browders Hermitage Capital achter de zaak zit. „Browder is de enige in de wereld die hiervan [van het uitzoeken van de Russische witwaspraktijken] zijn levenswerk heeft gemaakt. Het is mogelijk dat hij de zaak zo, via Nederland, in leven wil houden”, aldus de AFI-zegsman.