IS eist verantwoordelijkheid op voor aanslag New York

De terreurgroep heeft geen bewijs geleverd voor banden met de dader van de aanslag, waarbij dinsdag acht mensen omkwamen en dertien gewonden vielen.

Een man legt bloemen bij een gedenkplaats voor de slachtoffers van de aanval met een voertuig op een fietspad in Manhattan op dinsdag.
Een man legt bloemen bij een gedenkplaats voor de slachtoffers van de aanval met een voertuig op een fietspad in Manhattan op dinsdag. Foto Andres Kudacki/AP

De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag met een voertuig in New York, waarbij dinsdag acht mensen om het leven kwamen en dertien gewonden vielen. Dat meldt persbureau Reuters.

De terreurgroep schrijft in zijn wekelijkse online publicatie Al-Naba dat „de aanvaller een van de soldaten is van het kalifaat”. Het leverde geen bewijs voor banden met de dader.

De vermeende dader van de de aanslag, de 29-jarige Sayfullo Saipov, heeft tegen onderzoekers gezegd dat hij in naam van IS handelde. De man van Oezbeekse afkomst heeft verklaard dat hij trots was op zijn daad, en wilde een IS-vlag ophangen bij zijn ziekenhuisbed.

Volgens de aanklacht tegen Saipov liet hij zich echter inspireren door IS. De terreurgroep eist regelmatig de verantwoordelijkheid op voor aanslagen waarvan het twijfelachtig is of ze inderdaad enige rol heeft gespeeld bij de voorbereiding.