Inspectie waarschuwt cosmetische kliniek Amsterdam

Volgens de inspectie schiet de kliniek op alle mogelijke fronten tekort. Zo werden steriele en niet-steriele medische hulpmiddelen niet gescheiden bewaard.

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. Foto iStock

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft een waarschuwing afgegeven aan de cosmetische kliniek Avichi in Amsterdam. Na een onaangekondigd bezoek aan de kliniek begin oktober concludeerde de inspectie dat het op alle gebieden tekortschiet.

Als Avichi niet binnen drie maanden orde op zaken stelt, volgen strengere maatregelen. Hoewel de kliniek inmiddels tijdelijk gesloten is, mag het van de inspectie tot die tijd alleen uitwendige behandelingen verrichten. In de kliniek kunnen mensen terecht voor onder meer botox-behandelingen, liposucties en facelifts.

Spuit zonder houdbaarheidsdatum

De inspectie voerde de controle uit na twee anonieme tips. De lijst met tekortkomingen worden beschreven in een brief aan de kliniek, is lang. Steriele en niet-steriele medische hulpmiddelen werden niet gescheiden opgeslagen. Controles op de houdbaarheid van deze middelen voerde de kliniek niet uit. Ook werd een spuit aangetroffen waarop de inhoud niet vermeld stond. De datum en het tijdstip waarop de spuit was opgetrokken, stond er evenmin op. De kliniek had geen beleid voor het op gestructureerde wijze onderzoeken van incidenten. Stelselmatig onderhoud aan medische apparaten vond niet plaats.

In de brief doet de inspectie een aantal aanbevelingen zoals het uitvoeren van evaluaties van het functioneren van de arts, en het instellen van protocollen op het gebied van persoonlijke hygiëne.

Eigenaar Arwin Chigharoe van de kliniek, tevens cosmetisch arts, zegt in een telefonische reactie de aanwijzingen van de inspectie op te volgen. “Wij zijn al lang begonnen met het treffen van maatregelen. De kliniek gaat binnenkort open met alle aanwijzingen zoals het moet.” Meer wil hij niet kwijt.