ING zegt Kevin Spacey af voor congres

Door de aantijgingen van seksueel misbruik is het volgens ING “niet meer wenselijk” dat de acteur komt spreken op een congres.

Acteur Kevin Spacey in 2016 bij de première van het zesde seizoen van House of Cards.
Acteur Kevin Spacey in 2016 bij de première van het zesde seizoen van House of Cards. Foto AFP

ING heeft Kevin Spacey afgezegd naar aanleiding van de aantijgingen van seksueel misbruik tegen de acteur. Eind deze maand zou de wereldberoemde acteur de hoofdspreker zijn tijdens een congres voor ondernemers in de Rotterdamse Ahoy, maar in een verklaring schrijft ING dat het “niet wenselijk is om hem te laten optreden”.

Nadat de Amerikaanse acteur onlangs werd beschuldigd van aanranding, kwamen deze week nieuwe aantijgingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag naar buiten. De aanwezigheid van de acteur op het evenement zou daarom “afleiden”. De beslissing om de samenwerking te beëindigen is volgens ING “in goed overleg met management van Kevin Spacey” gedaan. Een ING-woordvoerder zegt dat ze op zoek zijn naar vervanging.

Zondag zei acteur Anthony Rapp dat Spacey hem tientallen jaren geleden als jongen van 14 probeerde aan te randen. Spacey zei zich het incident niet te kunnen herinneren en bood op Twitter zijn excuses aan. Tegelijkertijd kwam hij in de tweet uit voor zijn gevoelens van mannen. Dit leidde tot veel ophef, omdat het leek alsof Spacey zijn seksualiteit gebruikte als excuus voor een poging tot ontucht.

House of Cards

Netflix besloot naar aanleiding van de aantijgingen de opnames van het laatste seizoen van de hitserie House of Cards stil te leggen. Vervolgens traden meer mensen naar buiten die zeggen door Spacey te zijn lastiggevallen of misbruikt. CNN berichtte in de nacht van donderdag op vrijdag dat de 58-jarige topacteur zich ook op de set van House of Cards zou hebben misdragen.

Acht medewerkers spraken anoniem van een sfeer waarin seksuele intimidatie aan de orde van de dag was. De acteur zou vooral achter jonge mannen aanzitten. Een vertegenwoordiger van Spacey heeft bekendgemaakt dat de acteur “hulp” zoekt.

De International Emmy Awards heeft tevens een prijs voor Spacey opgeschort. Op 20 november zou hij een oeuvreprijs krijgen, maar dat gaat naar aanleiding van de recente aantijgingen niet door.