Hoofdaanklager Strafhof wil vervolging oorlogsmisdaden Afghanistan

Het onderzoek zou zich moeten richten op de situatie vanaf mei 2003. Vervolging zou gevolgen kunnen hebben voor de Verenigde Staten.

Het Internationaal Strafhof in Den Haag.
Het Internationaal Strafhof in Den Haag. Foto Martijn Beekman/EPA

De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag wil een proces starten vanwege mogelijke oorlogsmisdaden in Afghanistan, gepleegd na 1 mei 2003. Daarvoor heeft zij vrijdag officieel toestemming gevraagd aan de rechters van het Strafhof. Die gaan haar voorstel nu behandelen. Vervolging zou gevolgen kunnen hebben voor onder meer de Verenigde Staten.

Volgens hoofdaanklager Fatou Bensouda is er een “redelijke basis” om aan te nemen dat er oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid zijn gepleegd in Afghanistan. Bensouda noemde geen specifieke partijen, maar het ligt voor de hand dat zij zich onder meer wil richten op het optreden van Amerikaanse troepen in Afghanistan. De Verenigde Staten vielen het land in 2001 binnen, na de aanslagen op 11 september dat jaar.

Na een vooronderzoek stelde Bensouda vorig jaar al dat Amerikaanse troepen en de CIA mogelijk oorlogsmisdaden hebben gepleegd door gevangenen in Afghanistan te martelen. De VS zijn niet lid van het Strafhof, maar Afghanistan is dat wel. Om die reden zouden de VS aangeklaagd kunnen worden. Ook de Talibaan en Afghaanse regeringstroepen werden eerder van oorlogsmisdaden beschuldigd.

Lees ook: ‘Aanklager Strafhof richt vizier nu op Amerikanen’

Polen

Mocht het Internationaal Strafhof daadwerkelijk onderzoek gaan doen naar oorlogsmisdaden in Afghanistan, dan wordt gekeken naar de situatie ná 1 mei 2003 in dat land. Het Strafhof is niet bevoegd om onderzoek te doen naar oorlogsmisdaden die daar vóór die datum zijn gepleegd, staat in een verklaring van de aanklager. Ook wil Bensouda onderzoek naar mogelijke misdaden in andere landen sinds 1 juli 2002, die te maken hebben met de situatie in Afghanistan. Het gaat onder meer om Polen, waar Afghaanse krijgsgevangenen door de VS werden opgesloten in geheime detentiecentra (ook wel bekend als ‘black sites‘).

Bensouda geeft verder aan dat nationale strafprocessen in Afghanistan niet zullen worden gestoord. Mocht het tot een onderzoek komen, dan wil de hoofdaanklager zo veel mogelijk samenwerken met de lokale autoriteiten.

Tot nu toe deed het Internationaal Strafhof - opgericht in 2002 - voornamelijk onderzoek naar vermeende misdaden in Afrika. Momenteel loopt er ook een onderzoek naar misdaden in Georgië. Bij het Strafhof zijn 120 landen aangesloten.

In een filmpje licht aanklager Fatou Bensouda toe waarom zij een onderzoek wil starten naar oorlogsmisdaden in Afghanistan:

Lees ook dit interview met hoofdaanklager Fatou Bensouda: ‘Misdadige leiders móeten we berechten’