Eis: negen jaar cel en tbs voor ‘willekeurig’ doodsteken vrouw

De 31-jarige Poolse verdachte zou in de drukke ochtendspits vlak voor het Rabobank-hoofdkantoor in Utrecht een vrouw hebben doodgestoken.

Het Rabobank-hoofdkantoor vlakbij Utrecht Centraal. Het slachtoffer werkte er, en werd vlakbij het pand doodgestoken.
Het Rabobank-hoofdkantoor vlakbij Utrecht Centraal. Het slachtoffer werkte er, en werd vlakbij het pand doodgestoken. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Een 31-jarige Poolse man die begin dit jaar in Utrecht een vrouw doodstak, heeft vrijdag negen jaar celstraf tegen zich horen eisen. Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de rechter daarnaast tbs oplegt aan de verdachte. Justitie vindt dat er sprake is van doodslag en noemt de steekpartij “een horrorscenario”.

De steekpartij vond plaats tijdens de ochtendspits op 28 februari, op een oversteekplaats voor het Rabobank-hoofdkantoor vlakbij het Centraal Station. Het 41-jarige slachtoffer werkte daar. Toen ze naar haar werk liep, kwam de verdachte haar tegemoet. Zonder iets te zeggen stak hij de vrouw in haar buik. Later op de dag overleed zij in het ziekenhuis. De verdachte kon snel worden opgepakt omdat getuigen hem na het incident volgden.

Willekeurige daad

Volgens justitie lijkt het erop dat de steekpartij een willekeurige daad was. De verdachte en het slachtoffer kenden elkaar niet heeft politieonderzoek uitgewezen. Zelf zegt de verdachte zich niets te kunnen herinneren. Hij slikte zijn medicatie niet meer en verkeerde in een psychose, verklaarde hij. Onderzoek in het Pieter Baan Centrum bevestigt dat de man inderdaad een “ernstige stoornis” heeft.

Het willekeurige karakter van het misdrijf heeft voor veel onrust gezorgd in de maatschappij, zegt het OM:

“Het is een horrorscenario zoals het alleen in je nachtmerries voorkomt. In de drukke mensenstroom van station naar kantoor wordt een vrouw uit het niets en zonder enige aanleiding doodgestoken. Het had mij ook kunnen overkomen, hebben veel mensen gedacht.”

Voor hij in 2016 in Nederland aankwam, zat de Poolse verdachte in zijn geboorteland al enige tijd in een psychiatrische inrichting. In Polen werd hij in 2013 bovendien veroordeeld voor poging tot doodslag.

‘Lange straf op zijn plaats’

Het OM rekent het de verdachte zwaar aan dat hij zijn medicijnen niet heeft ingenomen. Met die medicatie, stelt justitie, kan de man namelijk goed functioneren. “Hij had naar aanleiding van zijn eerdere veroordeling moeten weten dat het niet innemen van zijn medicijnen grote risico’s met zich meebrengt”, schrijft het OM.

De verdachte heeft ook adviezen genegeerd om een intensieve behandeling voor zijn stoornis te ondergaan. “Dat draagt bij aan zijn verantwoordelijkheid voor het incident. Daarom is naast tbs ook een lange gevangenisstraf op zijn plaats”, aldus justitie. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.