Eindhoven onder een vergrootglas

Verantwoording Het dossier Eindhoven Groeistad staat in het teken van dit nieuwe ‘economisch kerngebied van nationale betekenis’. Wat verklaart het groeiwonder van Eindhoven?

Strijp-S en het Klokgebouw in Eindhoven
Strijp-S en het Klokgebouw in Eindhoven Foto Roos Pierson

Het had wat voeten in de aarde, maar eind vorig jaar was het moment daar en werd Eindhoven na Schiphol en de Rotterdamse haven officieel het derde ‘economisch kerngebied van nationale betekenis’. Het kabinet riep Eindhoven in december uit tot ‘mainport’.

Eindhoven komt van ver. Begin jaren negentig lag de werkloosheid er vanwege drastische reorganisaties bij Philips en het faillissement van DAF op recordhoogte. Maar sindsdien heeft de regio een zware transformatie ondergaan, blinkt ze uit in ‘kennisintensieve maakindustrie’ en laat ze zich ‘Brainport Eindhoven’ noemen.

De economie groeit er harder dan in de Randstad. Dankzij onderzoek van bedrijven als Philips, ASML en NXP op de High Tech Campus is Eindhoven wereldwijd koploper op het vlak van patenten. De Design Academy is uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende ter wereld. In voormalige Philips-fabrieken zitten nu horeca, winkels en start-ups. Tegenwoordig komen er zelfs toeristen naar de stad.

Het dossier Eindhoven Groeistad staat in het teken van dit nieuwe ‘economisch kerngebied van nationale betekenis’. We beschrijven de transformatie van Eindhoven, we laten zien hoe de stad werkt, we laten Eindhovenaren aan het woord en we gidsen de toerist door de stad.

Maar bovenal proberen we de vraag te beantwoorden: wat verklaart het groeiwonder van Eindhoven?