Eerste Amerikaanse luchtaanval op IS in Somalië

Er werden twee bombardementen uitgevoerd op een bergdorp in het noordoosten van het Afrikaanse land.

Archieffoto van een Amerikaanse straaljager. Beeld ter illustratie.
Archieffoto van een Amerikaanse straaljager. Beeld ter illustratie. Foto Jerry Gunner

De Amerikaanse luchtmacht heeft vrijdag voor het eerst een luchtaanval uitgevoerd op strijders van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Somalië. Dat heeft de Amerikaanse krijgsmacht in de regio laten weten, meldt persbureau AP. Er werden twee bombardementen gedaan, een rond middernacht en een in de ochtend.

Volgens US Africa Command, het militaire hoofdkwartier van de Verenigde Staten in Afrika, zijn bij de bombardementen “meerdere terroristen” gedood. Volgens de Amerikanen werd de aanval gecoördineerd met de Somalische autoriteiten.

De luchtaanvallen vonden plaats in het noordoosten van Somalië. Zeker zes raketten sloegen in bij het afgelegen bergdorp Buqa, gelegen in de noordelijke provincie Puntland. Vermoed wordt dat zich hier leiders van het Somalische IS-filiaal ophielden. De verrassingsaanval leidde tot paniek onder de dorpelingen, van wie velen op de vlucht sloegen.

Al-Shabaab

De aanwezigheid van IS in de Hoorn van Afrika, een gebied waar voorheen vooral aan al-Qaeda gelieerde strijdgroepen actief waren, is de afgelopen tijd toegenomen. In Somalië worden aanvallen en aanslagen vooral uitgevoerd door het fundamentalistische al-Shabaab. In 2015 splitste een groep strijders zich van al-Shabaab af en vormden zij Islamitische Staat in Somalië, die momenteel vermoedelijk honderd tot tweehonderd man sterk is.

Al-Shabaab wordt gezien als de meest waarschijnlijke dader van de enorme bomaanslag in Mogadishu vorige maand. Daarbij vielen 358 doden en meer dan vierhonderd gewonden. De VS voerden al wel eerder meerdere drone-aanvallen uit tegen Al-Shabaab.

Lees ook: Acht vragen na de grote aanslag in Mogadishu

De bombardementen volgen op hevige verliezen van IS in het Midden-Oosten. Vorige maand werd de terreurgroep verdreven uit de Syrische stad Raqqa, de ‘hoofdstad’ van het zelfverklaarde kalifaat. Eerder deze week verloor IS zijn laatste stad in Syrië, toen troepen van president Assad Deir al-Zor heroverden. Vrijdag raakte de strijdbeweging zijn laatste dorp in Irak kwijt.