Deserteur Bowe Bergdahl hoeft niet de cel in

Bergdahl werd in 2009 gevangen genomen door de Talibaan, nadat hij van zijn basis was weggelopen. In 2014 kwam hij vrij.

Bowe Bergdahl verlaat de rechtbank op 2 november.
Bowe Bergdahl verlaat de rechtbank op 2 november. Foto Andrew Craft/AP

De Amerikaanse sergeant Bowe Bergdahl hoeft niet de cel in wegens deserteren en het in gevaar brengen van zijn medemilitairen. Een militaire rechtbank in Fort Bragg oordeelde dat Bergdahl in plaats daarvan oneervol ontslag moet krijgen uit de krijgsmacht. Dat meldt persbureau Reuters.

De aanklagers hadden veertien jaar cel tegen de militair geëist. Volgens de advocaten van Bergdahl had hij tijdens zijn gevangenschap genoeg geleden, zij vroegen de rechtbank om een oneervol ontslag en geen gevangenisstraf. “Wat is gerechtigheid als we sergeant Bergdahl bevrijden van de Talibaan, om hem vervolgens hier in een cel te gooien?”, zei een van zijn advocaten volgens persbureau AP. Deskundigen hebben bovendien vastgesteld dat Bergdahl psychische problemen heeft.

In oktober bekende Bergdahl schuld voor desertie en wangedrag. Dit deed hij vermoedelijk om strafvermindering te krijgen.

‘Totale schande’

President Donald Trump noemt het vonnis op Twitter een “totale schande voor ons land en onze strijdkrachten”. Twee jaar geleden zei Trump al dat hij Bergdahl een “vieze, vuile verrader” vond die de doodstraf verdient.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Sgt. Bowe Bergdahl should face the death penalty for desertion - five brave soldiers died trying to bring him back. U.S. has to get tough!

In juni 2009 verliet de Amerikaan op eigen initiatief zijn militaire basis in Afghanistan, waarna hij werd gevangengenomen door het Haqqani-netwerk, een terreurgroep gelieerd aan de Talibaan. Nadat het leger opmerkte dat Bergdahl verdwenen was, werd een grootschalige zoekactie opgezet die meer dan een maand duurde. Uiteindelijk bracht de militair, ondanks verschillende ontsnappingspogingen, ruim vijf jaar in gevangenschap door.

Bergdahl verklaarde eerder zelf dat hij de militaire basis verliet om een signaal te geven aan de legerleiding. Volgens de Amerikaan waren er problemen met de leiding van zijn peloton.

Deal Talibaan

In juni 2014 kwam Bergdahl vrij nadat Obama een omstreden deal met de Talibaan had gemaakt. Bergdahl werd vrijgelaten in ruil voor de uitlevering van vijf Talibaanstrijders die vastzaten in Guantánamo Bay.

De zaak omtrent de oud-militair zorgt voor verdeeldheid in de Verenigde Staten. Voormalig president Obama kwam onder vuur te staan vanwege zijn afspraak met de Talibaan. Onder meer Trump leverde kritiek.