Defensie‘Soldaten tijdens ontgroeningsritueel mishandeld door leidinggevenden’

nederlandse krijgsmacht Drie soldaten hebben hun eenheid in Schaarsbergen verlaten na misbruik en mishandeling door sergeanten en korporaals.

Drie militairen hebben in 2014 hun eenheid in Schaarsbergen verlaten na pesterijen, aanranding, mishandeling en verkrachting door sergeanten en korporaals uit dezelfde eenheid. Dat schrijft de Volkskrant donderdag op basis van gesprekken met de soldaten. Een deel van de incidenten zou zich hebben voorgedaan tijdens een ontgroeningsritueel.

Klachten over de incidenten werden niet serieus genomen door de leidinggevenden. Er werd pas een onderzoek ingesteld nadat een geestelijk verzorger tussen de partijen had bemiddeld, aldus de krant.

In een reactie aan NRC bevestigt Defensie dat er sprake was van „onacceptabel gedrag” dat indruist „tegen de gedragscode”. Defensie deed aangifte omdat in twee gevallen mogelijk sprake was van strafbaar gedrag. Het OM heeft volgens de Volkskrant vervolgens geen strafrechtelijk onderzoek ingesteld, omdat de slachtoffers geen verklaringen hebben afgelegd. Volgens de soldaten konden ze dat niet doen omdat ze van Defensie niet over de incidenten mochten praten.

Vier militairen zijn inmiddels gestraft. Ze zouden zijn overgeplaatst en ontheven uit hun functie en hebben een negatief ambtsbericht gekregen.

Dit jaar is één van de militairen naar buiten gekomen met nieuwe aantijgingen waarvan hij wel aangifte heeft gedaan. Dit wordt momenteel onderzocht, aldus Defensie.

Commandant Landstrijdkrachten Leo Beulen noemde de incidenten op NPO Radio 1 donderdagochtend „verschrikkelijk” en noemde dit gedrag „volstrekt ontoelaatbaar”. Hij benadrukte dat het toezicht op de „inwijdingsrituelen” de laatste jaren is verscherpt.

Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie, VVD) noemt het gedrag tegenover ANP „onacceptabel”. Ook de militaire vakbond VBM vindt de incidenten „onaanvaardbaar”. Op Radio 1 riep voorzitter Jean Debie op de rituelen af te schaffen. In september pleitte de bond al voor een onafhankelijk meldpunt.