De NRC-herfstwandeling: geniet van de kleuren in Noord-Holland

Seizoenswandeling NRC stippelt elk seizoen een route uit die juist in dat jaargetijde een prachtige wandeling oplevert. Deze herfst: een route op de landgoederen bij Overveen. Afstand: 12,1 kilometer.

Illustratie Tjarko van der Pol

Start- en eindpunt: station Overveen

RD = rechtdoor
LA/RA = links-/rechtsaf

1. Verlaat station Overveen en sla LA. Blijf parallel aan spoor over stoep links van weg, negeer (doodlopende) weg rechts.

2. Volg voetpad rechts van weg, passeer joodse begraafplaats. Steek bij brug straat over, RD.

3. In de verte rechts staat de Oude watertoren. Volg weg langs spoor tot ingang Middenduin, hier door hek naar beneden; met rechts de bleekvelden.

4. Over houten brug RD graspad op. Bij Y-splitsing bij bankjes RA, pad steekt iets terug. Bij T LA.

5. Bij kruising RD hek door naar wisentuitkijkpunt en weer terug. Met rug naar hek RA pad volgen, onder spoorwegviaduct. Pad volgen omhoog. Bovenaan bij driesprong RA (rood paaltje). Bij T LA (rood paaltje) breed pad. Bij driesprong RA (rood), bij driesprong LA (rood), bij T LA (rood), bij T RA (rood-blauw), bij T LA.

6. Passeer ijskelder . Beneden RA, pad volgen tot uitgang Middenduin.

7. Evt. fietspad RA op en neer naar Kraantje Lek . Anders LA fietspad volgen, bij T-splitsing RA en 1ste weer RA, Elswoutslaan in. Smal voetpad rechterkant weg volgen.

8. Door poortgebouw landgoed Elswout op , 1ste RA, meteen bij bordje ‘bloemrijk grasland’ schuin LA over gras tot hek hertenkamp. Hier LA. Bij T voor huis LA. Volg weg over stenen brug LA. Tussen gebouwen door, RD over gras. Voor vijver RA, 1ste LA over paarse brug, 1ste RA, pad volgen langs water. Over kettingbrug RA (net voor folly). Bij T RA (hek rechts houden), volgende T LA (rechts gaat naar hek), en T erna weer LA (rechts gaat weer naar hek). Pad volgen, zijpaden negeren (water rechts houden). Bij houten ‘Zwitsers’ bruggetje RA naar beneden, brug over. RA langs vijver, pad blijven volgen. Passeer theekoepeltje. Bij T RA, zijpaden negeren. Bij T weer RA, brug over, RD langs dikke boom, bij klinkerweg kort LA en dan RA. 1ste LA (tussen linden door, langs oranjerie). Bij eind hertenkamp RA, RD tot klinkerweg, LA door poort. Weg over, even RA en dan LA.

9. Voor poort LA, pad tot café ’t Wapen van Kennemerland (v/h Stinkende Emmer ). RD straat vervolgen.

10. Korte Zijlweg over, LA, pad langs water aanhouden , laag blijven. Bij Y-splitsing na water RA, bovenaan RA. Direct na theehuis LA, door hekje zandpaadje omhoog. Bij kruising bovenaan schuin RD. Kort erna bij (onduidelijke) Y-splitsing rechts. Negeer zijpaden. Bij T klein pad LA, RD tot T-splitsing, hier RA. Bij Y LA, bij fietspad LA, bij weg RA brug over en RA weg in (links van weg loopt voetpad). Min of meer RD tot rechts het station ligt.