De armste multimiljonair in Quotes top-500 bezit nog 71 miljoen euro

De vijfhonderd rijkste Nederlanders zijn afgelopen jaar flink rijker geworden. Ze bezitten gezamenlijk ruim 146 miljard euro, een kwart meer dan vorig jaar. Dat schrijft zakenblad Quote in de donderdag gepubliceerde lijst voor rijke Nederlanders: de Quote 500.

De ondergrens voor miljonairs om in de ranglijst te komen lag dit jaar op 71 miljoen euro, dat is 16 miljoen euro meer dan vorig jaar.

De rijkste Nederlander is nog steeds Charlene de Carvalho-Heineken, bestuurder en grootaandeelhouder van bierbrouwer Heineken. Zij heeft volgens Quote een vermogen van 12,5 miljard euro – bijna 14 procent meer dan vorig jaar.

De nummers twee en drie volgen op grote afstand. Frits Goldschmeding, oprichter van uitzendbureau Randstad, heeft 4,3 miljard euro. Dik Wessels, directeur van bouwbedrijf VolkerWessels, heeft 4 miljard euro. Hun beider vermogens stegen met ruim 20 procent.

De grootste stijgers in de rijkenlijst zijn niet, zoals vorig jaar, de internetondernemers. Dit jaar doen ondernemers in de traditionele bedrijfstakken het weer goed. Zo behoren Niels Huber van draaideurenfabriek Boon Edam en Hans van der Wind van schoolboekenhandelaar Van Dijk tot de grote stijgers. De grootste stijger (op nummer 88) is de oprichter van een verpakkingsbedrijf: Laurens Last. Maar dat komt doordat Quote zijn vermogen eerder te laag had ingeschat.

De top-50 rijkste families wordt aangevoerd door de familie Brenninkmeijer (22 miljard euro), bekend van kledingketen C&A. Daarna volgt de familie Van der Vorm (9,2 miljard), die sinds de jaren dertig een groot belang had in de Holland Amerika Lijn. Met het geld van de verkoop van dat bedrijf is de investeringsmaatschappij HAL opgericht. Die heeft nu belangen in de opticiens Pearle en EyeWish, baggeraar Boskalis en tankopslagbedrijf Vopak. De koninklijke familie staat met een vermogen van 950 miljoen euro op de tiende plek van de familie top-50.