Consumentenbond

‘Bedrijven delen gegevens met Facebook zonder fiat van klant’

Een aantal bedrijven geeft informatie over hun klanten door aan Facebook, ook al is daar geen toestemming voor gegeven. De Consumentenbond zegt zeventien bedrijven te hebben gewaarschuwd dat ze de wet overtreden. De bedrijven sturen de gegevens naar Facebook zodat ze gerichter kunnen adverteren. Het gaat om e-mailadressen, woonadressen, geboortedata en telefoonnummers. Volgens de bond zijn vier bedrijven (ANWB, Bijenkorf, Nuon en Oxfam Novib) gestopt met het delen van informatie. Essent zegt binnenkort te stoppen en KLM en Transavia denken er over na. De Bankgiroloterij, FBTO, KPN/Telfort, Postcodeloterij, Vakantieveilingen, Vriendenloterij en de Persgroep gaan er mee door. Van Heerlijk.nl, HelloFresh en Hotels.nl ontving de Consumentenbond geen reactie. (ANP)