Celstraffen geëist voor straatrace met dodelijke afloop

Een vader en zoon raceten vorig jaar over een weg in Loosdrecht. Een 19-jarige vrouw werd daarbij aangereden en overleed later in het ziekenhuis.

De rechtbank in Lelystad.
De rechtbank in Lelystad. Foto Lex van Lieshout/ANP

Tegen een vader en zoon worden celstraffen geëist van respectievelijk vijf en drie jaar wegens het veroorzaken van een dodelijk ongeluk tijdens een straatrace. Het Openbaar Ministerie (OM) eist bovendien een rijontzegging van vijf jaar tegen de twee. Beide verdachten ontkenden vrijdag in de rechtszaal in Lelystad dat ze aan het racen waren.

Bij de straatrace in Loosdrecht in maart vorig jaar kwam een 19-jarige vrouw om het leven. Zij draaide met haar auto de weg op toen Walter van W. (54) haar zou hebben aangereden. Hij bleek twee keer de toegestane hoeveelheid alcohol te hebben gedronken. De vrouw raakte zwaargewond en overleed twee weken later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Getuigenverklaring

Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bleek dat W. 45 meter voor het ongeluk zo’n 160 kilometer per uur reed. Op de weg geldt een maximum toegestane snelheid van 50 kilometer per uur. Een getuige vergeleek in de rechtszaal de snelheden met het circuit van Zandvoort. W. zei wel te hard gereden te hebben, maar niet de circa 160 kilometer per uur die aan hem wordt toegeschreven door het NFI.

“Ik zal daar harder hebben gereden dan 50 kilometer per uur, ergens tussen de 70 en 85 kilometer, maar zeker geen 200.”

Getuigenverklaringen waaruit zou blijken dat de 33-jarige zoon van W. net zo hard achter zijn vader aanreed, zijn volgens de zoon “gelogen”. De vader van de doodgereden vrouw noemde die ontkenning “bullshit”. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.