Zambiaanse verslaggever ‘moedigste’ journalist van 2017

Free Press Awards Nederlandse hulporganisatie Free Press Unilimited eert Mwape Kumwenda die corruptie onthulde in Zambia.

Mwape Kumwenda
Mwape Kumwenda Foto Free Press Unlimited

Journalist Mwape Kumwenda uit Zambia is benoemd tot ‘moedigste en meest vasthoudende journalist’ van 2017. Dat heeft de Nederlandse hulporganisatie Free Press Unlimited (FPU), die in 46 landen ijvert voor persvrijheid, bekendgemaakt.

In Den Haag werden de jaarlijkse Free Press Awards uitgereikt. Kumwenda, die tijdens haar werk werd bedreigd met vervolging, onthulde afgelopen jaar onder meer hoe moorden werden gepleegd met goedkeuring van hoge functionarissen van de Zambiaanse regering. Ook bracht ze mensenrechtenschendingen en corruptie van leger en politie aan het licht.

Onderzoeksjournalist Marina Ansiforova uit Oekraïne kreeg de Newcomer of the Year-Hans Verploeg Award. Ansiforova legde de corruptie van meer dan vijftig rechters in Oekraïne bloot. Een aantal daarvan is inmiddels op non-actief gesteld.

De Nederlandse journalisten Maartje Wegdam en Ariadne Asimakopoulos ontvingen de Best Report Award voor hun documentaire No Place for a Rebel. Een film over een kindsoldaat die na 16 jaar aan het Leger van de Heer van Joseph Kony weet te ontsnappen en terugkeert naar zijn dorp in Noord-Oeganda. De Best Report Award is een onderscheiding voor de beste buitenlandreportage door Nederlandse journalisten, gemaakt met steun van het Postcode Loterij Fonds.

De Free Press Awards zijn uitgereikt tijdens Free Press Live. De Nederlandse Vereniging van Journalisten maakte tijdens het evenement bekend dat het FPU steunt in het bestrijden van geweld tegen journalisten, en ondertekende een pamflet. Daarin pleit de FPU voor de oprichting van een internationaal fonds voor journalisten. Dat fonds moet journalisten, met name freelancers, helpen met verzekeringen, beschermende uitrusting en veiligheidstrainingen.