Recensie

Recensie

Wat je moet lezen over de Oktoberrevolutie

Meer Lezen over 1917 Redacteur Michel Krielaars tipt vijf boeken die je gelezen moet hebben over de Oktoberrevolutie.

Beelden van Joseph Stalin (tweede van rechts) en Vladimir Lenin (rechts).
Beelden van Joseph Stalin (tweede van rechts) en Vladimir Lenin (rechts). Foto Sergei Karpukhin/Reuters
 • Onthullingen

  Catherine Merridale: Lenin in de trein. Vert. door Toon Dohmen, Nieuw Amsterdam, 288 blz. € 24,99.

  Geweldig boek vol onthullingen, waarin de Britse historica Merridale Lenin nareist, die in april 1917 in een door de Duitsers gefinancierde, verzegelde trein vanuit zijn Zwitserse ballingschap naar Petrograd rijdt.

 • Inzicht

  Helen Rappaport: Midden in de revolutie. Petrograd, 1917. Vert. Ronnie Boley. Spectrum, 440 blz. € 29,99

  Deze Britse historica geeft een goed inzicht in de chaotische gebeurtenissen in het revolutiejaar 1917, aan de hand van talloze, tot nog toe onbekende getuigenissen van kleurrijke westerse journalisten en diplomaten.

 • Persoonlijke herinneringen

  Konstantin Paustovski: Verhaal van een leven, dl. 2. Vert. door Wim Hartog, Van Oorschot, 506 blz. € 39,99

  Melancholieke persoonlijke herinneringen van een groot schrijver die middenin de revolutie in Moskou staat. Beter kun je Rusland, de wanordelijke Russische intelligentsia en de revolutie niet leren kennen.

 • Nieuwe feiten

  Sean McMeekin: De Russische Revolutie. Een nieuwe geschiedenis. Vert. Gerard van der Wardt. Nieuw Amsterdam, 480 blz. € 29,99

  Geschiedenis van de revolutie vol nieuwe feiten, die aantonen dat Lenins staatsgreep in november 1917 makkelijk voorkomen had kunnen worden als de Voorlopige Regering wat standvastiger was geweest.

 • Ooggetuigen­verslag

  John Reed: 10 dagen die de wereld deden wankelen. Ooggetuigenverslag van de Russische Revolutie. Vert. Ans van der Graaff, Anne Marie Koper en David Orthel. WalburgPers, 318 blz. € 29,95

  Romantische revolutionair uit de VS gaat als journalist naar Petrograd, raakt in de ban van Lenin, sterft in 1920 aan tyfus en wordt op het Rode Plein begraven. Gekleurd, maar smakelijk verteld verhaal.