VS oefenen boven Korea met bommenwerpers

De oefeningen waren volgens het Amerikaanse leger “geen reactie op een actuele gebeurtenis”.

Een welkomstceremonie in Zuid-Korea voor de Amerikaanse minister van Defensie in oktober
Een welkomstceremonie in Zuid-Korea voor de Amerikaanse minister van Defensie in oktober Foto Jung Yeon-Je/AFP

De Verenigde Staten hebben donderdag in de buurt van het Koreaanse schiereiland oefeningen uitgevoerd met bommenwerpers. Dit bevestigde de Amerikaanse luchtmacht aan persbureau Reuters. De militaire vliegtuigen werden begeleid door Zuid-Koreaanse en Japanse gevechtsvliegtuigen.

Volgens het Amerikaanse leger waren de oefeningen gepland en “geen reactie op een actuele gebeurtenis”, meldt Reuters. Volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA vlogen de bommenwerpers over het land, en “simuleerden zij aanvallen op belangrijke doelen in het land.” Volgens de Amerikaanse luchtmacht is alleen door het Zuid-Koreaanse luchtruim gevlogen.

Kijk ook: Het conflict met Noord-Korea gaat op een van deze vijf manieren eindigen

Dreigementen

Eerder op de dag meldde de nationale veiligheidsadviseur van Donald Trump, Herbert McMaster, te overwegen Noord-Korea weer op de lijst van sponsoren van terrorisme te plaatsen. Volgens hem is het land een “bedreiging voor de hele wereld”. McMaster roept andere landen op “meer te doen” tegen het land. Zo zouden de naties die de veel invloed hebben in Pyongyang, zoals China, de Noord-Koreaanse regering ervan moeten overtuigen te denucleariseren.

De afgelopen maanden bereikten de spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten een hoogtepunt. President Donald Trump dreigde in oktober tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) Noord-Korea in zijn geheel te zullen vernietigen, ook noemde hij de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op Twitter een “krankzinnige”.

Zwaarste tegenmaatregel ooit

De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken noemde de uitspraak van Trump een oorlogsverklaring, enkele dagen later reageerde ook Kim Jong-un. Hij dreigde met “de zwaarste tegenmaatregel ooit“. Wat deze precies inhoudt, lichtte de Noord-Koreaan niet toe.