Vitesse na verlies (0-2) vrijwel kansloos in Europa League

De ploeg wist ook niet te winnen van Zulte Waregem. In het Gelredome wonnen de Belgen met 0-2.

Rood voor Alexander Büttner.
Rood voor Alexander Büttner. Foto Toussaint Kluiters/Reuters

Na Feyenoord is ook Vitesse Europees zo goed als uitgeschakeld. De club van trainer Henk Fraser leed thuis in de Europa League een 0-2 nederlaag tegen Zulte Waregem. Met één punt uit vier wedstrijden mogen de Arnhemmers zich op de eredivisie gaan concentreren.

Terwijl de fans van de Arnhemmers in de zevende minuut nog bezig waren met een eerbetoon aan de eerder deze week overleden oud-Speler Abubakari Yakubu, kwamen de Belgen op voorsprong uit een hoekschop. Na een scrimmage in de zestien scoorde Marvin Baudry namens Zulte, maar de treffer werd later toegekend aan Vitesse-verdediger Fankaty Dabo. De Engelsman raakte de bal als laatste.

Vitesse ging snel op zoek naar de gelijkmaker en was in de eerste helft ook zeker niet kansloos. Twee keer raakte de ploeg de lat. Ondertussen was Zulte Waregam al na 22 minuten met tien man komen te staan nadat Kingsley Madu binnen zes minuten twee keer geel pakte.

Ook rood voor Büttner

Vitesse kon dat numerieke voordeel echter niet uitbuiten en zag kort na rust ook Alexander Büttner met twee keer geel inrukken na het maken van een slaande beweging. Ook in de tweede helft had het team van Henk Fraser de overhand maar kon het die situatie niet uitbuiten. Doelpunten van Mason Mount (buitenspel) en Thomas Bruns (duwen) werden afgekeurd.

Het was uiteindelijk oud-Vitesse-speler Onur Kaya die de Arnhemmers de genadeklap gaf met een schot van net buiten de zestien. In het vervolg drong Vitesse nog wel aan, maar het echte geloof in een goede afloop ontbrak.

De nederlaag betekende dat Vitesse met één punt uit vier wedstrijden vrijwel kansloos onderaan staat in Groep K. Theoretisch heeft de ploeg nog een kans op het bereiken van de volgende ronde maar dan moet de ploeg wel tweemaal winnen van de veel sterkere teams Lazio Roma en OGC Nice. Het is een volgende teleurstelling in het voor Nederland rampzalige Europese seizoen. De balans na twintig Europese duels: twaalf nederlagen, zes gelijke spelen en slechts twee overwinningen.