Vier jaar cel Rotterdammer voor voorbereiden aanslag

Jaouad A. had een kalasjnikov, 288 vuurwerkbommen en een schilderij met IS-vlag in huis. Omdat de politie hem op tijd oppakte werd een aanslag voorkomen.

Foto Lex van Lieshout/ANP

De 31-jarige Rotterdammer Jaouad A. moet vier jaar de cel in voor het voorbereiden van een terroristische aanslag. Dat heeft de rechter donderdag bepaald. Het OM had acht jaar tegen de man geëist.

A. zocht volgens de rechter actief naar informatie over de gewapende jihad. Ook beschikte hij over een automatisch vuurwapen met kogels en zwaar vuurwerk. Hij had instructies op zijn computer om daar bommen van te maken. Vanwege die feiten samen acht de rechter bewezen dat A. bezig was een aanslag voor te bereiden.

Met twee anderen besprak hij mogelijke locaties voor de aanslag. Die heeft hij niet kunnen plegen omdat politie en justitie hem december vorig jaar arresteerden, zegt de rechter.

Bij A. thuis werden een AK-47 met munitie en 288 Cobra 6-vuurwerkbommen gevonden. Die vuurwerkbommen waren volgens het OM opgeslagen in de slaapkamer van een kind. Ook trof de politie bij een huiszoeking een schilderij met een vlag van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) aan.

Op zijn telefoon stonden honderden propagandavideo’s van IS, met gruwelijke taferelen. A. beschikte ook over een documenten met aanwijzingen om ‘ongelovigen’ in eigen land te doden.