Van Aartsen waarnemend burgemeester Amsterdam

De VVD-politicus vervult de positie die vacant is sinds het overlijden van Eberhard van der Laan.

Jozias van Aartsen bij zijn afscheid als burgemeester van Den Haag.
Jozias van Aartsen bij zijn afscheid als burgemeester van Den Haag. Foto Remko de Waal/ANP

Jozias van Aartsen (69) is de komende maanden waarnemend burgemeester van Amsterdam. Hij neemt de taken van de onlangs overleden Eberhard van der Laan over, zo maakte Johan Remkes, Commissaris van de Koning van Noord-Holland, donderdagavond bekend. De VVD-politicus gaat vanaf 4 december aan de slag.

Van Aartsen was in het verleden onder meer minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij in het kabinet Kok-I en minister van Buitenlandse Zaken in Kok-II. Daarna werd hij fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer en burgemeester van Den Haag. Die functie legde hij in maart van dit jaar neer. Hij deed dat om - met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 - ruimte te geven aan zijn opvolger, Pauline Krikke.

Lees ook ons profiel van Jozias van Aartsen: Haagse man in streepjespak gaat naar Amsterdam

De laatste functie die Van Aartsen bekleedde was die van waarnemend Commissaris van de Koning in Drenthe, nadat Jacques Tichelaar moest opstappen na beschuldigingen van nepotisme.

Opvolger Van der Laan

Het Amsterdamse burgemeesterschap was vacant nadat Van der Laan op 8 oktober overleed. D66-politica Kajsa Ollongren nam zijn taken waar, maar vertrok vervolgens richting Den Haag om minister van Binnenlandse Zaken te worden in het kabinet Rutte-III. Locoburgemeester Eric van der Burg is daarom de komende weken haar vervanger.

Lees hier de necrologie van Van der Laan: Kordaat, empathisch en af en toe driftig

Volgens Johan Remkes, Commissaris van de Koning in Noord-Holland, werd op verzoek van de verschillende partijen in de gemeenteraad bewust gezocht naar een kandidaat van buiten het Amsterdamse. “Zij geven de voorkeur aan iemand met bestuurlijke ervaring in één van de vier grote steden en die ervaring heeft met de zorg voor openbare orde en veiligheid.”

Van Aartsen zal in functie blijven tot er een nieuwe permanente burgemeester is gevonden. Dat zal naar verwachting nog voor het zomerreces zijn. Het is aan de nieuwe gemeenteraad om een profielschets op te stellen.