Tweede Wereldoorlog

Rode Kruis biedt excuses aan voor meebuigen met Duitse bezetter

Het Nederlandse Rode Kruis biedt zijn excuses aan voor het falen in de hulpverlening aan joden en politiek gevangenen in de Tweede Wereldoorlog. Aanleiding is het NIOD-onderzoek – dat de organisatie zelf heeft laten verrichten – dat deze week is gepubliceerd. Voorzitter Inge Brakman: „Juist het Rode Kruis, dat zegt op te komen voor de meest kwetsbaren, had niet mogen verzaken.” Directeur Gijs de Vries: „Ze hebben de rug niet recht gehouden en zo de menslievendheid geschaad.” Het Nederlandse Rode Kruis neemt nu verschillende maatregelen. Nieuwe krachten krijgen de oorlogsgeschiedenis te horen. Er komen trainingen in het omgaan met dilemma’s. Ook stelt het een ethische commissie in.

Excuses voor houding WO II pagina 13