Syrisch leger herovert Deir al-Zor op IS

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn er al operaties aan de gang om het gebied te ontmijnen.

Een aanhanger van het regime van Assad kijkt naar de rook na een luchtaanval op Deir al-Zor
Een aanhanger van het regime van Assad kijkt naar de rook na een luchtaanval op Deir al-Zor Foto Stringer/AFP

Het Syrische leger heeft de stad Deir al-Zor heroverd op terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dit meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) dinsdagavond. Eerder op de dag meldden plaatselijke media al dat het leger, in samenwerking met Rusland, grote stappen maakte om de stad terug te winnen.

“De gevechten zijn afgelopen en de ontmijningsoperaties zijn al van start gegaan,” bevestigde de directeur van het observatorium volgens persbureau AFP.

Lees ook: Tegenstanders Bashar al-Assad geven toe: de strijd was voor niets

Offensief

Het Syrische regeringsleger, met ondersteuning van de Russische luchtmacht, was sinds september bezig met een offensief om Deir al-Zor te heroveren. IS-strijders hadden in een groot deel van de stad drie jaar lang de macht in handen. Ook overheidsgebouwen waren bezet door de jihadisten. De coalitie onder leiding van de Verenigde Staten was de afgelopen tijd ook actief in de provincie met een offensief tegen IS.

De val van Deir al-Zor is een grote tegenslag voor IS, die in oktober ook zijn zelfverklaarde hoofdstad Raqqa verloor. Deir al-Zor was ook een belangrijke stad voor IS, vanwege de hoeveelheid olie in de grond. Daarnaast ligt de stad dicht bij de Iraakse grens, waar de terreurgroep ook actief is.

Bij de gevechten om Raqqa vielen ruim 3.200 doden. Het is nog niet duidelijk hoeveel doden er in totaal zijn gevallen bij de herovering van Deir al-Zor.