Suu Kyi naar woongebied Rohingya

Het is haar eerste bezoek aan de regio, sinds er in augustus geweld uitbrak. Ze wordt bekritiseerd om haar volgens critici lakse houding in het conflict.

Aung San Suu Kyi komt aan op het vliegveld van Sittwe, de hoofdstad van Rakhine.
Aung San Suu Kyi komt aan op het vliegveld van Sittwe, de hoofdstad van Rakhine. Foto Reuters

Aung San Suu Kyi heeft donderdag een bezoek gebracht aan Rakhine, een staat in Birma die voornamelijk bewoond wordt door moslims van de Rohingya-minderheid. Dat meldt persbureau AP.

Het is het eerste bezoek aan het gebied van de de facto leider van het land sinds er in augustus geweld uitbrak tussen het leger van Birma en de Rohingya. Honderdduizenden Rohingya zijn op de vlucht geslagen, vooral naar buurland Bangladesh. Suu Kyi kwam aan in de hoofdstad Sittwe en reisde door naar het noorden van de staat, het gewelddadigste deel van Rakhine.

Volgens critici is er sprake van een etnische zuivering van het gebied door het leger van Birma. Dorpen zijn platgebrand en er zijn verhalen over verkrachtingen en grootschalig geweld door het leger. Suu Kyi houdt zich echter op de vlakte, wat haar op veel kritiek komt te staan.

Lees ook: Deze Birmese generaal vindt dat hij gewoon zijn plicht doet

Nobelprijs

Ze heeft gezegd dat de internationale gemeenschap geduld moet hebben en dat de Rohingya ook zelf deels verantwoordelijk zijn. Het geweld escaleerde nadat Rohingya aanvallen pleegden op verschillende politiedoelen. Vanwege haar houding hebben sommige critici de vraag gesteld of ze haar Nobelprijs voor de Vrede, die ze in 1991 kreeg, nog wel verdient.

De Rohingya-moslims worden niet als staatsburgers erkend, omdat ze volgens het overwegend boeddhistische Birma illegale vluchtelingen uit Bangladesh zijn. In 1982 werd hun nationaliteit hen ontnomen, hoewel velen al generaties lang in Birma wonen. Ook Bangladesh erkent hen niet.

Lees ook: Nog meer Rohingya? Bangladesh zat al vol

Terugkeer

Dinsdag zei Birma mee te willen werken om gevluchte Rohingya naar huis terug te laten keren. “We zijn bereid de vluchtelingen te accepteren en het verificatieproces te starten, maar we hebben nog geen overeenkomst bereikt met Bangladesh over repatriatie”, aldus een woordvoerder van de Birmese overheid tegen AP.

Eerder sprak Suu Kyi soortgelijke woorden. Volgens haar kunnen Rohingya na een verificatieproces veilig terugkeren. Dan moeten ze wel de juiste papieren kunnen tonen. Probleem is dat veel Rohingya daar niet over beschikken.