Gemeente laat Kunstraad derde onderzoek naar Stedelijk doen

Stedelijk Museum Na het opstappen van Beatrix Ruf als directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, gaf de Raad van Toezicht al opdracht tot twee onderzoeken. Daar komt nu nog een derde bij, in opdracht van de gemeente Amsterdam.

Foto Lex van Lieshout/ANP

De gemeente Amsterdam zal de Kunstraad vragen om een derde onderzoek te verrichten naar het Stedelijk Museum. Dat zegde cultuurwethouder Simone Kukenheim de gemeenteraad donderdag toe. Het onderzoek van de adviesraad moet gaan over de toekomst van het Stedelijk Museum.

In een vergadering van de cultuurcommissie van de raad vroegen alle partijen om een dergelijk onderzoek. Over de exacte opdracht zei de wethouder na te willen denken. Raadsleden stelden voor om naar de koers („avantgardistisch of commerciëler”) te kijken, sommigen ook of vastgehouden moet worden aan de verzelfstandiging.

De Raad van Toezicht van het Stedelijk gaf na het opstappen van directeur Beatrix Ruf vorige maand al opdracht tot twee onafhankelijke onderzoeken. Een daarvan gaat naar de manier waarop het museum de afgelopen jaren is geleid door de directie en de Raad van Toezicht. Het andere moet de vraag beantwoorden of Ruf met haar nevenactiviteiten meer had mogen verdienen dan de Wet Normering Topinkomens. waarin is geregeld dat mensen in publieke dienst niet meer verdienen dat een minister (181.000 euro). Ruf vertrok vorige maand nadat was gebleken dat zij in 2015 met een eigen advies-BV meer dan vier ton had verdiend. Dat kwam na onthullingen in NRC dat aan een schenking van de Duitse verzamelaar Thomas Borgmann aankopen van kunstwerken ter waarde van 1,5 miljoen waren verbonden en dat de opgave van nevenfuncties van Ruf in het jaarverslag niet volledig was.

Lees ook: De opkomst en ondergang van Beatrix Ruf

Alle partijen twijfelen aan de onafhankelijkheid van de onderzoeken als de Raad van Toezicht de opdrachtgever is. Zij bepleiten dat of het college van burgemeester en wethouders, of de gemeenteraad de opdrachtgever zou moeten zijn. Kukenheim wil daar nog over nadenken. Ze zei dat ze in ieder geval een begeleidingscommissie zou instellen voor de onderzoekers.

Kukenheim zegde toe dat het volledige jaarverslag van het Stedelijk binnenkort openbaar wordt. Nadat het museum alleen een verkort jaarverslag gepubliceerd bleek te hebben, beloofde het gemeentebestuur dat voor eind oktober het volledige jaarverslag beschikbaar zou komen. Kukenheim: „We hebben het gisteren ontvangen. Dat vind ik ook ernstig. Wij checken eerst of alles erin staat zoals wij het verwachten”.