‘Vrijdag Europees arrestatiebevel voor Puigdemont’

Acht kabinetsleden van de afgezette Catalaanse regering zijn wel vastgezet. President Puigdemont zit nog in Brussel.

De Catalaanse president Puigdemont.
De Catalaanse president Puigdemont. Foto Yves Herman/Reuters

De rechtbank in Madrid heeft nog geen Europees arrestatiebevel uitgevaardigd voor de afgezette Catalaanse president Carles Puigdemont. Eerder meldden Spaanse media dat dat donderdag al zou gebeuren, maar bronnen binnen de rechtbank in Madrid zeggen tegen persbureau Reuters dat dat besluit is uitgesteld tot vrijdag. Puigdemont kwam donderdag niet opdagen bij het verhoor over het uitroepen van de onafhankelijkheid van Catalonië. Acht andere leden van zijn kabinet die wel voor de rechter verschenen, zijn vastgezet.

Puigdemont zit op dit moment nog in Brussel. Daar vertrok hij begin deze week naartoe met zes andere ministers van zijn in totaal twintig bewindslieden tellende kabinet. De Catalaan verklaarde eerder daar geen politiek asiel aan te willen vragen, maar weigert in Madrid te verschijnen voor verhoor. Zijn vicepresident Oriol Junqueras is er wel. Het OM verdenkt alle kabinetsleden van rebellie, opruiing en verduistering. Net als Puigdemont weigerden vier andere ministers naar Spanje terug te keren. Tegen hen zou vrijdag eveneens een Europees opsporingsbevel worden uitgevaardigd, melden bronnen tegenover Reuters.

Acht personen die wel aanwezig waren bij de rechtbank in Madrid moeten al de cel in. Volgens de aanklager moeten ze het onderzoek naar hun betrokkenheid bij het eenzijdig uitroepen van de Catalaanse onafhankelijkheid in de gevangenis afwachten, meldt persbureau AP. Een negende kabinetslid, dat aftrad voor de onafhankelijkheidsverklaring een feit werd, kan vrij blijven als hij 50.000 euro borg betaalt, vindt het OM.

Lees ook deze reportage van Koen Greven, die bij de zitting aanwezig was: Applaus en boegeroep in Madrid

Arrestatiebevel

In totaal zijn twintig Catalaanse politici gesommeerd voor de rechter te verschijnen. Het gaat naast het kabinet van Puigdemont om enkele parlementariërs. De verhoren van de parlementariërs zijn uitgesteld tot volgende week, na een verzoek van hun advocaten.

Lees ook: Gaan de Catalanen echt weg uit Spanje? - en elf andere vragen over het referendum

Na de onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië op 27 oktober en de inwerkingstelling van artikel 155 - de grondwetsbepaling waarmee Spanje de autonomie van een regio op kan schorten-, vertrok Puigdemont met zes ministers naar België. Woensdag gaf Puigdemont aan niet voor het verhoor naar Madrid te gaan omdat hij garanties wilde dat hij een eerlijk proces zou krijgen. Hij zei wel met de Spaanse en Belgische justitie mee te willen werken.

Twee van zijn ministers keerden terug naar Spanje. De Catalaanse separatisten kunnen tot dertig jaar cel krijgen voor de vergrijpen waar het OM hen van verdenkt.

Hoe nu verder?

Wanneer de Spaanse rechter een Europees aanhoudingsbevel uitvaardigt, betekent dat niet meteen dat Puigdemont automatisch wordt vastgezet. Er komt nu een aanhoudingsmandaat dat in vertaalde vorm bij het parket in België terechtkomt en vervolgens de politie. Die moeten de Spanjaard oppakken en vervolgens is het aan de rechter of hij ook moet worden vastgezet.