Shell maakt meer winst in derde kwartaal

Het energieconcern profiteert van hogere olie- en gasprijzen.

Benzinestation van Shell in het Duitse Hannover.
Benzinestation van Shell in het Duitse Hannover. Foto Igor Marx

In navolging van zijn concurrenten Exxon, Chevron en BP heeft ook het energieconcern Shell in het derde kwartaal een hogere winst geboekt. De winst steeg met bijna de helft tot 4,1 miljard dollar (3,5 miljard euro) ten opzichte van vorig jaar. Dat is een gevolg van hogere olie- en gasprijzen, meer productie en lagere kosten. De omzet kwam uit op bijna 76 miljard dollar (65 miljard euro), tegen 62 miljard dollar in het derde kwartaal van 2016.

Bestuursvoorzitter Ben van Beurden benadrukte donderdag dat alle onderdelen van het bedrijf hebben bijgedragen aan deze winstgroei. Volgens hem een bewijs van de juistheid van Shells strategie op dit moment. Over de eerste negen maanden van het jaar kwam de winst uit op 11,5 miljard dollar, een ruime verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

Het onderdeel downstream – raffinage, petrochemie en verkoop – boekte in het derde kwartaal een winst van 2,7 miljard dollar, een stijging van een kwart. Bij upstream – de winning van olie en gas – bedroeg het resultaat 562 miljoen dollar. Die divisie leverde in het derde kwartaal in 2016 een winst op van slechts 4 miljoen dollar, terwijl die voor het hele jaar verliesgevend was. De gasdivisie boekte een winst van 1,3 miljard dollar, een derde meer dan vorig jaar. De resultaten liggen hoger dan de meeste analisten hadden voorspeld.

Oliemaatschappijen als Shell en BP hebben het klimaatakkoord van Parijs omarmd. In ieder geval in woorden. Maar ook in daden? Lees ook: Shell en de tweegradenwereld

In de periode juli tot en met september stootte Shell voor meer dan 1,3 miljard dollar aan bedrijfsonderdelen af. De verkoop maakt deel uit van een desinvesteringsprogramma van in totaal 30 miljard dollar. Mede door de overname van het Britse BG voor 50 miljard dollar vorig jaar was de schuldpositie van Shell flink gestegen en werd tot een grote kostenreductie besloten. Vorige maand werd bekend dat Shell zijn vestiging in Rijswijk gaat sluiten. Het concern brengt het aantal vestigingen in de Randstad hiermee terug van vier naar drie. In juli dit jaar werd al bekend dat Shell in totaal zo’n 400 arbeidsplaatsen – van in totaal 10.000 – in Nederland schrapt.

Het dividend blijft op 0,47 dollar per aandeel. De koers van het aandeel reageerde nauwelijks op de kwartaalcijfers,