‘Saipov is pas in de VS radicaal geworden’

Volgens kennissen

Sayfullin Saipov, de Oezbeekse dader van de aanslag in New York radicaliseerde pas na aankomst in de VS. Dat zeiden zijn kennissen uit de Oezbeekse gemeenschap in de VS woensdag tegen Radio Free Europe.

Volgens een van hen, de Oezbeekse blogger Mirrachmat Moeminov, was Saipov in 2010 bij aankomst in de stad Stow (Ohio) „niet erg religieus”, bezocht hij de lokale moskee mondjesmaat in de twee jaar dat hij in de stad woonde.

„Niemand begrijp hoe hij een terrorist heeft kunnen worden”, zei Moeminov, die denkt dat Saipov pas radicaliseerde na zijn verhuizing naar Florida in 2013. Saipov, afkomstig uit hoofdstad Tasjkent, won zijn green card in een speciale loterij voor migranten.

In de VS werkte Saipov als vrachtwagenchauffeur en ontmoette hij zijn Oezbeekse vrouw met wie hij drie kinderen heeft. Een andere – anonieme – kennis van de man vertelde aan Radio Free Europe dat Saipov binnen de hechte Oezbeekse gemeenschap bekend stond als agressief en dat hij hem na een woordenwisseling over religie had gewaarschuwd voor zijn denkwijze. Saipov zou depressief te zijn en „zich isoleren van de buitenwereld”.