Raad Ede zet vraagtekens bij ambitieus plan kunsthal

‘World Art Center’ in frisokazerne Ex-Wereldmuseum- directeur Stanley Bremer adviseert op verzoek van wethouder over een plan voor een kunsthal in Ede.

Het Wereldmuseum in Rotterdam, uit de tijd dat Stanley Bremer directeur was.
Het Wereldmuseum in Rotterdam, uit de tijd dat Stanley Bremer directeur was. Foto Lex van Lieshout/ANP

De gemeente Ede heeft Stanley Bremer betrokken bij de ontwikkeling van een World Art Center, een kunsthal voor wisselende exposities met geleend werk rond een thema. De tentoonstellingsruimte komt in de voormalige Frisokazerne in Ede. Bremer moest in 2015 na problemen vertrekken als directeur van het Wereldmuseum in Rotterdam.

Bij gemeenteraadsleden – zij vergaderen donderdagavond over het plan – leven twijfels en vragen over het World Art Center. Niet zozeer over de betrokkenheid van Bremer, meer over de financiële onderbouwing van het plan, dat de gemeente jaarlijks een half miljoen euro gaat kosten, en over de hoogte van het bezoekersaantal, dat wordt geschat op 75.000 per jaar. Het plan is „nog niet volgroeid”, vindt Nico van der Poel, fractievoorzitter van de SGP, de grootste oppositiepartij in Ede.

Er zijn ook partijen (GroenLinks, Fractie Alexander, Burgerbelangen) die een World Art Center te prestigieus vinden, te hoog gegrepen, of dat de naam „te groots” is. De betrokkenheid van Bremer is nu (politiek) niet aan de orde, vinden veel raadsfracties.

Bremer bracht in 2015 het Wereldmuseum in de problemen. Horeca en commercie waren belangrijker dan de collectie, oordeelde Gitta Luiten, de voormalige directeur van de Mondriaan Stichting die in opdracht van gemeente Rotterdam onderzoek deed. Beheer van de collectie en het maken van tentoonstellingen voldeden niet aan de museale normen. Bezoekersaantallen liepen terug, de financiële situatie was zorgelijk.

In 2011 veroorzaakte Bremer, van wie een commerciëlere koers werd verwacht, ophef met zijn plan voor de verkoop van de bijzondere Afrika-collectie. De Rotterdamse Rekenkamer vond achteraf dat ook de gemeente forse steken had laten vallen.

Wethouder Johan Weijland in Ede (Cultuur, D66) zegt Bremer te hebben benaderd voor onbezoldigde deelname aan een brainstormsessie over het Exposeum, zoals het plan voor een kunsthal in eerste instantie heette. Hij had Bremer, oud-inwoner van de gemeente Ede, horen praten op de radio en hem was „de moed” opgevallen die Bremer had om „een andere mening” te hebben.

De kritiek die Bremer in Rotterdam kreeg, vindt Weijland „zwaar overdreven, in elk geval niet zodanig dat hij bij ons dit werk niet zou kunnen doen.”