Nederland zakt ver weg op ranglijst gelijkheid tussen vrouw en man

Nederland is nu 32ste van de wereld. Onder meer België, Moldavië en Mozambique presteren dit jaar beter.

Vrouwen zwemmen in een bad met nepgeld voor de Tweede Kamer, om te demonstreren tegen de loonongelijkheid tussen man en vrouw.
Vrouwen zwemmen in een bad met nepgeld voor de Tweede Kamer, om te demonstreren tegen de loonongelijkheid tussen man en vrouw. Foto Bart Maat/ANP

De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in Nederland is dit jaar toegenomen. Op de jaarlijkse ranglijst voor gendergelijkheid van het World Economic Forum, die donderdagochtend verscheen, zakt Nederland dit jaar naar de 32ste plaats. Vorig jaar stond Nederland nog op de zestiende plaats in de Global Gender Gap Index van de Zwitserse organisatie.

Dat Nederland wegzakt, komt voor een deel doordat in andere landen het verschil tussen man en vrouw is geslonken. Onder meer België, Moldavië en Mozambique presteren dit jaar beter dan in 2016 en hebben Nederland ingehaald op de ranglijst. Maar dat is niet de enige oorzaak: Nederland scoort ook simpelweg minder hoog dan vorig jaar.

Met name op economisch en politiek gebied presteert Nederland minder goed dan een jaar geleden, zo stellen de onderzoekers. Zo is het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen opgelopen en de ‘politieke emancipatie’ verslechterd. Met dat laatste doelt het World Economic Forum op het aantal vrouwelijke ministers en Kamerleden.

Opnieuw een daling

Niet overal presteert Nederland overigens minder. In de deelindex voor onderwijs gaat ons land juist aan kop met de maximale score. Datzelfde geldt overigens voor 26 andere landen, waaronder Canada, Denemarken en de Verenigde Staten. Ook op het gebied van gezondheidszorg zijn de verschillen volgens de onderzoekers minimaal.

Vorig jaar daalde Nederland ook al op de gendergelijkheidslijst van het World Economic Forum, toen drie plaatsen. Dat had te maken met de verminderde participatie in het arbeidsproces. Het was voor het eerst sinds 2010 dat Nederland buiten de top vijftien viel. De Global Gender Gap Index wordt al sinds 2006 bijgehouden.

In de top van de ranglijst veranderde dit jaar opnieuw weinig. IJsland eindigt wederom op de eerste plek, gevolgd door veel van zijn Scandinavische buren. De nummers twee en drie van vorig jaar – Finland en Noorwegen – zijn wel van plek gewisseld. Ook Rwanda scoort opnieuw goed en staat dit jaar op de vierde plek.