Foto Khalid Amakran

Interview

‘Na die klap werd het pesten wel minder’

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Deze week: Phoebe Haring (16).

E-nummers

„Mijn ouders zijn heel verschillend, het is een beetje moeilijk om een mix van hen te zijn. Mijn vader vindt e-nummers heel erg gaaf. Mijn moeder vindt e-nummers helemaal niks, zij is erg van de biologische dingen. Ik ben er nog een beetje tussenin. Ik woon om de week bij mijn vader en bij mijn moeder. Elke vrijdag wissel ik. Mijn school is precies in het midden.”

Barbiepop

„Ik ben gepest, zo’n vierenhalf jaar. Het begon in groep 6: dat je het pispaaltje bent van iedereen. Ik heb een keer gevraagd waarom. Je hebt enge ogen, zeiden ze. Op de basisschool is het wel heel veel minder geworden nadat ik iemand had geslagen. Mijn vader had gezegd: als ik tegen haar had gezegd dat het moest stoppen, en tegen de leraar, en er gebeurde niks, dan moest ik haar een keer vol op haar gezicht slaan. Dat heb ik gedaan. Op de middelbare school was het meer ruzie dan pesten. Iedereen trok naar twee meisjes, zij waren mooi, slank, populair. Ik was klein, dikkig. Zij noemden mij klein kind, vroegen of ik een barbiepop wilde voor Sinterklaas. Mensen zaten achter mij grapjes over mij te maken, noemden me Phoebe vriendloos. Ik ging ook heel gemeen terug doen. Het is opgehouden toen die twee naar een andere locatie gingen.”

Bioscoop

„Ik ben nu bezig met nu, wat gebeurd is is gebeurd. Maar ik heb er nog steeds wel last van. Ik heb altijd het gevoel dat ik geen slechte indruk moet maken op mensen. Want: dan hebben ze een reden om je te gaan pesten. Dat denk ik onbewust. Ik heb negen maanden in een bioscoop gewerkt. In het begin was ik nog introvert, niet zo goed in sociaal zijn. Dat heb ik daar wel geleerd. Toen ik ontslag nam omdat ik dit jaar eindexamen doe, vroeg ik waardoor ik eigenlijk was aangenomen. Ze zeiden omdat ik ‘een vriendelijke uitstraling’ heb.”

Foto’s Khalid Amakran

Korea

„Mijn vader en ik houden heel erg van reizen. We zijn bijvoorbeeld in Japan en Korea geweest, Korea was een verjaardagscadeau. Ik hield van manga-tekenen en ik hou van Koreaanse popmuziek. Ik zit in een appgroep met tien mensen die daar ook fan van zijn. Tot nu toe heb ik alleen lange afstand online relaties gehad, in Engeland en in Korea. Die in Korea heeft het uitgemaakt zodat ik iemand in Nederland zou kunnen leren kennen. Dat was wel moeilijk.”

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Aanmelden: pubers@nrc.nl.