Geert Wilders ziet af van bezoek aan Molenbeek

De burgemeesters van Molenbeek en Brussel verboden de ‘islamsafari’ die hij samen met Filip Dewinter van het Vlaams Belang wilde houden.

Een straat in de Brusselse gemeente Molenbeek.
Een straat in de Brusselse gemeente Molenbeek. Stephanie Lecocq/EPA

Geert Wilders ziet af van zijn voornemen om vrijdag op ‘islamsafari’ te gaan in Molenbeek en Brussel. De politicus zou samen met Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter een rondleiding krijgen door de twee gemeentes, maar beider burgemeesters staken daar een stokje voor met een politieverordening. Ze vreesden voor de openbare veiligheid als Wilders zou langskomen.

“Als wij de wet niet willen overtreden, kunnen we onze plannen niet uitvoeren”, zegt een woordvoerder van de Vlaamse politicus tegen persbureau ANP. Het tweetal wilde in Brussel een bezoek brengen aan de Grote Moskee en een rondleiding krijgen door Molenbeek. “Noem het een islamsafari”, zei Dewinter eind september. “Een wandeling langs de plaatsen in Brussel die het ergst getroffen zijn door de islamisering.”

Burgemeester Philippe Close steekt daar nu echter een stokje voor, nadat zijn collega Françoise Schepmans dat eerder al deed voor het bezoek aan Molenbeek. “We willen niet dat mijnheer Wilders zijn racistische haatboodschap verspreidt op Brussels grondgebied”, liet het kabinet van Close donderdag weten.

Openbare orde

Schepmans zei eerder al te vrezen voor de openbare orde wanneer de twee politici een bezoek brengen aan de gemeenten. Hij liet vorige week al weten dat de twee en hun gevolg “niet welkom” waren. Het gebruik van het woord “safari” stoot de gemeente tegen de borst. Volgens de woordvoerder wordt met het bezoek “geprovoceerd” en is een verbod noodzakelijk om de openbare orde de bewaken.

Woensdag liet Dewinter op Twitter nog weten dat ze “hoe dan ook” naar de wijk gaan. Een verbod zou volgens de twee bevestigen dat bepaalde delen van de gemeente een “islamitische no-go-zone” geworden zijn. Geert Wilders noemde Molenbeek vorig jaar nog “de Gazastrook van West-Europa”. De politici willen vrijdag om half één wel nog het Belgische federale parlement bezoeken om daar een gezamenlijke persconferentie te houden.